Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stjernekrig utsatt

OSLO: Iridium, mobiltelefonsystemet på satellitt, skulle lanseres denne uken, men ble utsatt til 1. november. – Vi venter fortsatt på de nye håndsettene, slik at vi kan teste systemet, sier Anne Karin Augland (bildet) hos Telenor Mobil.

Motorola og andre har investert 60 milliarder kroner i Iridium, men foreløpig har Telenor Mobil ikke sett snurten til de nye mobilapparatene.

– Vi sitter her med plastmodeller som ikke virker i det hele tatt, sier informasjonsrådgiver Anne Karin Augland. Informasjonsrådgiveren i Telenor Mobil er foreløpig ikke blitt fristet til å teste apparatenes statusverdi i ”himmelbaren” på Oslo Plaza.

Hvor er apparatene?
Både Telenor Mobil og NetCom venter spent på apparatene slik at de kan få testet samtrafikk med sine GSM-nett. – Når vi får apparatene i hus, vil et begrenset antall kunder få teste apparatene gratis frem til den forsinkede lanseringen 1. november, sier Augland.

Det konkurrerende systemet Globalstar er flere måneder forsinket etter en mislykket oppskyting for to uker siden. Da falt 12 satellitter ned i Sibir! Globalstar eies av Qualcomm og France Telecom.

Overføres til rommet
De nye multimode-telefonene til Iridium bruker GSM hvis de får kontakt med en basestasjon. Hvis ikke, sender de signalet til en av 66 satellitter i lav bane over jorden, som igjen formidler samtalen til NetCom, Telenor Mobil eller en av de andre 200 operatørene som Iridium har samtrafikkavtale med.

Supert med status
Produsentene Motorola og Kyocera er altså forsinket med sine nye supertelefoner. På Motorolas multimode-apparat likner satellittantennen en fet sigarhylse som kan foldes sammen. Kyoceras apparat likner en vanlig mobiltelefon som settes i en satellittadapter med antenne.

Prisen vil sannsynligvis ligge rundt 20.000 kroner, mens samtaleprisen antydes til fra 15 til 40 kroner per minutt.

Stikkord: Mobil