Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alcatel i fritt fall

OSLO: Kursene på telekom-aksjer raste nedover på børsene rundt om i Europa torsdag, etter at Alcatel fortalte at selskapet regnet med et kraftig fall i overskuddet.

Alcatel-aksjene hadde selv det største fallet, med hele 38,4 prosent. Sluttkursen var på FFR 571, som gjorde at hver aksje hadde gått ned 356 franc i løpet av dagen. Men kursen på Alcatel-aksjene var på et tidspunkt helt nede i 523 franc, et kursfall som var så stort at aksjen midlertidig ble suspendert hele 7 ganger på Parisbørsen.

Øker bare 30 prosent
Totalt ble det omsatt Alcatel-aksjer for 5,2 milliarder franc, som var mer enn en fjerdedel av den totale omsetningen på Parisbørsen torsdag. Totalt gikk verdien av Alcatel ned omlag 85 milliarder kroner.

Men man skal legge merke til at Alcatel ikke varslet om tap: I følge selskapets børsmelding er det sviktende markeder i Asia, sammen med lavere investeringstakt i Europa som sørger for at resultatet «maksimalt øker 30 prosent » fra fjorårsresultatet på 3.1 milliarder franc. Problemet er at analytikerne hadde regnet med et overskudd på 5,5 til 6 milliarder franc.

Ringvirkninger også i Skandinavia
Alcatels profit-warning og kursras ga ringvirkninger for resten av telekom-aksjene i Europa. Siemens gikk ned 9,6 prosent, Philips gikk ned 8,8, Nokia 7,7 prosent og Ericsson-aksjene ble redusert i verdi med 8,1 prosent på torsdag.

Heller ikke teleoperatørene gikk fri. Både France Telecom, Deutsche Telekom, spanske Telefonica og Portugals Telecom hadde merkbare kursfall i løpet av torsdagen.

Stikkord: Mobil