Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Walkman møter Internett

TELEGRAM: Walkman møter Internett når Diamond Multimedia mandag lanserer en bærbar MP3-spiller som avspiller musikkfiler som man kan lage selv, eller laste ned fra nettet.

Digital Cast MPMan
DigitalCast i Sør-Korea har allerede en MP3-spiller klar for salg. I butikkene koster denne drøye 2000 kr, forteller nyhetstjenesten ZDNN.

Diamond er et velkjent navn for PC-brukerne, og en MP3-spiller fra Diamond har derfor store sjanser til å lykkes, selv om navnet vanligvis ikke forbindes med stereoutstyr, skriver ZDNN.

Illegal musikk
MP3 eller MPEG1 Layer 3, er et komprimeringsformat som kan lage små musikkfiler med meget god lydkvalitet. Disse blir ofte utvekslet via Internett.

Selv om det ikke er tillatt å distribuere musikk gratis på denne måten, er MP3-standarden blitt en stor suksess. I USA har flere firmaer begynt å distribuere musikkfiler legalt, mot en betaling på 7-8 kroner per låt eller 60-70 kroner for hele plata.

Krymper til en tiendedel
Vanligvis tar ett minutt musikk med CD-kvalitet 10 MB, men MP3 krymper den til under en megabyte uten merkbar kvalitetsforringelse.

Etter at musikkfilen er lastet ned til PCen, kan den overføres til en MP3-spiller som lagrer fra 30 til 60 minutter med musikk i minnet.

Distribusjon via nett
Nettstedet www.mp3.com forteller at 4 millioner allerede har lastet ned den gratis programvaren som trengs for å spille av musikkfilene.

Med mobile spillere á la Walkman, kan markedet for digital musikkdistribusjon via nettet vokse fra 7 milliarder kroner i år til over 20 milliarder kroner i 2002.

Flere nye teknologier
RealAudio, Liquid Audio og a2b Music er andre selskaper som lager programmer for lyd på Internett.

Liquid Audio bruker en teknologi basert på Dolby MPEG2 AAC-komprimering. Denne gir 30 prosent mindre filer og som visstnok gir bedre lydkvalitet enn MP3.