Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Super flatskjerm fra IBM

TELEGRAM: Forskere hos IBM har utviklet en ny 16,3 tommers flatskjerm med 200 piksler per tomme, det firedobbelte av vanlige flatskjermer. Skjermbildet er like skarpt som et bilde i et blad eller en bok.

IBM-flatskjerm
Den lynskarpe, aktive fargeskjermen (active matrix LCD) har foreløpig fått navnet Røntgen etter røntgenapparatets oppfinner, forteller nyhetsbyrået Reuters.

Bedre for øynene
Vanlige dataskjermer har 80-100 piksler per tomme. Skjermen med 200 piksler kan redusere synsbelastninger. Ekspertene tror at slike belastninger skyldes at øyet bruker krefter på å fylle inn «hullene» mellom lyselementene på vanlige skjermer.

2.560 x 2.048 piksler
IBM har nylig lansert en 15-tommers frittstående flatskjerm til 15.000 kroner, men Røntgenskjermen vil koste over 35.000 kroner når den kommer på markedet senere i år. Senere vil prisen synke, og da vil skjermen også bli tatt i bruk i mobil-PCene IBM ThinkPad.

Den 16,3-tommers røntgenskjermen viser 2.560 x 2.048 piksler med full fargedybde, eller 5,2 millioner fullfarge-piksler totalt. Skjermen inneholder 15,7 millioner transistorer.
IBM har laget et grafikkadapter for skjermen som behandler over 1 milliard bits i sekundet. Adapteret er forholdsvis rimelig, fordi det er laget av standardkomponenter.

Sykehus og konstruksjon
Den nye skjermen fra IBM er i første rekke beregnet på bruk til dataassistert konstruksjon og til visning av bilder fra røntgenapparater og annet sykehusutstyr. Senere blir skjermen også aktuell til grafisk design og elektronisk publisering, forteller Reuters.

Arbeidet med røntgenskjermen begynte for halvannet år siden, men IBM har forsket på flatskjermer siden midten av 1980-årene. Konkurrentene er i første rekke NEC, Samsung, Toshiba , samt Xerox som allerede tilbyr en skjerm med 142 piksler per tomme.
Annonse