Hopp til navigasjon Hopp til innhold

På nett – uansett

KJELLER: Du har nettopp gått på toget. Du slår opp lokket på PCen og fester telefonen i øret. Datatjenerne og alle dine filer på jobben hjemme i Norge er klar til bruk. Selv om togturen går mellom Hong Kong og Shanghai. Og IP-telefonen ringer…

Omtrent slik tenker forskerne ved Telenor FoU seg framtida for mobile tele- og databrukere en gang i framtida. Men ennå vet vi ikke om denne framtida er ett, to eller fem år unna.

IP er OK
– Aksepten av IP-teknologien via Internetts utbredelse er drivkraften bak de nye mulighetene vi nå ser foran oss, sier lederen for Telenor FoU, Oddvar Hesjedal, der han står midt mellom et titalls arbeidsplasser med ulike IP-baserte forskningsprosjekter.

– Det er IP versjon 6 og tillegget Mobile IP som bærer bud om noen av de mest spennende produktene, sier Hesjedal.

Prototyp
Rett før sommerferien fikk forskningssjefen se forsker Espen Klovnings prototyp på Mobile IP. Da beveget han seg rundt og kunne benytte programvare som kan ha behov for mobilitet hos brukeren.

– Jeg regner med at vi får roaming over IP, hvilket betyr at du kan få kontakt med din egen server uansett hvor du er i verden. Da har vi oppnådd virkelig mobilitet, sier Hesjedal.

Trådløse nettverk
Forsker Espen Klovning legger til at noe av poenget med å benytte IP er at det ikke spiller noen rolle hva slags teknologi som bærer dataene, enten det er kabler, trådløse nett eller GSM-telefonen din.

– Jeg regner med at internett-leverandørene, de gamle eller nye, vil tilby oppkobling via trådløse nett om kort tid. Det betyr eksempelvis at du kan knytte deg via PCen til dine egne filer, samt alle andre Internett-tjenester, fra eksempelvis toget, flyplasser eller forretningsstrøk.

Lett som en lek
– Noe av fordelen med Ipv6 og Mobile IP er at protokollen tar seg av oppkoblingen, uansett hvilken teknologi som benyttes. Er du i grisgrendte strøk vil kommunikasjonen foregå via GSM, mens den vil gå over til trådløse nett om du er innenfor rekkevidden av slike.

– Er du på kontoret ditt, eller hos en kunde og knytter deg til nettverket hans, vil du ha samme tilgang. Selv vil du ikke gjøre noe for å få opp forbindelsen, og i høyden merke et par sekunders venting mens protokollen sørger for å skifte forbindelse, sier Klovning.

Sikkerhet utfordring
Han legger til at det er mange problemer som må løses. Sikkerhet for at det er du og ikke andre som gir seg ut for å være deg som kobler deg opp mot nettverket, er ett viktig område, særlig i trådløse nett.

I tillegg må det undersøkes om det er praktiske vansker med å få teknologien til å virke ved høye hastigheter.

Viser vei
– Det arbeidet vi i Telenor FoU gjør, er å finne ut om denne teknologien har en misjon. Det er først når en rekke folk ser nytte i teknologien og kommer med et unisont rop om at dette er noe å satse på at det vil slå igjennom.

For øvrig er det svært viktig at Microsoft støtter IP versjon 6 når produktene kommer på markedet, sier han og spår motstrebende at de første produktene basert på Mobile IP for spesielle kunder kan være på markedet om et års tid.

Stikkord: Mobil