Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mener piratkopiering er greit

TELEGRAM: Bare 16 prosent mener at piratkopiering av dataprogrammer til sine barn er svært negativ. Og internettbrukerne mener at å snike på trikken er en verre forbrytelse enn å kopiere programmer ulovlig.

Deskill
Det viser en fersk undersøkelse utført blant 2.530 internettbrukere som ble presentert på fagmessen Kontor og Data i Oslo denne uken, melder Newswire.

Bekrefter mistanke
– Resultatene bekrefter vår mistanke om at svært mange PCer i private hjem benytter dataprogrammer ulovlig, sier Eilert Hanoa i SIT, en interesseorganisasjon som fokuserer på datasikkerhet.

Han understreker at piratkopiering ikke er en uskyldig forseelse, i motsetning til trikkesniking.

Tre års fengsel
– Kopiering av programvare uten lisens har en strafferamme på inntil tre års fengsel, sier Hanoa. Han mener at mange privatbrukere oppfatter piratkopiering som en slags Robin Hood-virksomhet, der man tar fra de rike og gir til de fattige.

– Piratkopiering ødelegger for de norske programvareutviklerne som er avhengige av sitt hjemmemarked, sier Hanoa.

Høy piratprosent
Business Software Alliance (BSA) advarer også bedrifter mot å ta for lett på piratkopiering. BSA er en sammenslutning av programvareprodusenter i over 60 land som arbeider for å stoppe ulovlig bruk og kopiering av programvare.

Beregninger viser at det ligger ulovlig kopierte dataprogrammer på 46 prosent alle landets PCer. Selv om det i løpet av de siste to årene har vært en nedgang i antallet slike programmer, ligger Norge likevel høyt på statistikken i forhold til en rekke andre land. I USA er «piratprosenten» 27.