Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Iridium til 2000

OSLO: Satellitt tjenesten Iridium starter opp 23 september. I første omgang er det to tusen utvalgte kunder som får tilbudet. Fullstendig tilbud lanseres kommersielt 1. november i år.

I løpet av de siste 16 måneder er det sendt opp 16 raketter med totalt 79 satellitter. De syv siste ble sendt opp i tirsdag. Tre satellitter for å fylle hull i systemet, og fire som skal sveve rundt i rommet som reserver.

I perioden frem til kommersiell start får 2000 utvalgte kunder prøvekjøre Iridium. 1. november vil alle tjenester være på plass, inklusive personsøking og svartjenester.

Forbedrer teknologien
Iridium fremhever at de skal lansere verdens mest omfattende trådløse tjeneste.

– Vi kommer til å utnytte tiden fram til kommersiell start til å få informasjon fra et begrenset antall abonnenter, og bruke denne informasjonen til å forbedre tjenestenivået til våre kunder, sier toppsjefen i Iridium Edward F. Staiano.

– Vi er fornøyde med lydkvaliteten, og vil arbeide for å forbedre driftssikkerheten.

Uten grenser
Lanseringen av Iridium har vært planlagt i 11 år, og nå varsler konsernet at de over de siste månedene har fått et gjennombrudd når det gjelder avtaler og lisenser over hele kloden.

Deriblant en avtale med den internasjonale teleorganisasjonen ITU, som skal sikre at en kan frakte utstyr for å motta signaler over landegrensene uten tollproblem.

Telenor i Norge
I Norge vil Telenor markedsføre og selge Iridiums tjenester. Både NetCom og Telenor vil gi tilgang til Iridiums nett. Hittil har Iridium 295 avtaler om distribusjon av signaler i 122 land. I løpet av året regner en med å kunne tilby tjenester i 150 land.

Stikkord: Mobil