Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alternativet Linux

KOMMENTAR: Linux-bølgen er over oss, og de store selskapene jobber på spreng for å introdusere nye Linux-produkter på markedet. Kanskje konkurrenten Microsoft til og med vil omfavne produktet, mener Arne Joramo (bildet) i Telecom Revy

Joramo, Arne.gif
Linux er en UNIX-variant, spesielt velegnet for å ligge i bunn av webdatabaser av ulik karakter.

Mange fordeler
En av de viktigste fordelene med Linux er at systemet utnytter Intel-plattformen og dermed reduserer kostnadene til hardware betraktelig i forhold til andre UNIX-operativsystemer.

En annen fordel ved Linux er at det i universitetsmiljø verden over finnes en mengde kompetanse tilgjengelig over nettet.

Den tredje fordelen er at det etterhvert finnes en rekke databasealternativer tilpasset Linux. En meget enkel, men effektiv slik løsning er MySQL.

Kaster seg på bølgen
Nå har en rekke av de store kastet seg på Linux-bølgen, og først ute var Computer Associates med sitt produkt, Ingres. Nå har Oracle og Informix varslet om at de også kommer med produkter dette året, og det er ikke usannsynlig at IBM gjør det samme.

I websammenheng er det også viktig å merke seg at Netscape hele tiden har støttet Linux med hele sitt produktspekter.

Følges nøye
Trenden følges nøye i hele bransjen, ikke minst fordi løsningen konkurrerer direkte med Microsoft og NT.

Hva strategene i Seattle vil gjøre med dette er ikke lett å spå, men vi har på følelsen at oppslutningen om Linux alt er så stor, og bølgen er så sterk, at Bill Gates ikke kan drepe produktet.

Da kan vi muligens isteden oppleve den store omfavnelsen, selv om det rimer dårlig med Microsofts tidligere drapsforsøk på konkurrenter.

Takknemlig
Brukerne av Internett og intranett bør være takknemlig for at det finnes et alternativ til NT med vind i seilene. Ikke minst prismessig kan Linux åpne muligheten til å profilere seg med egne webløsninger på nett for langt flere.

Og det er en utvikling vi, som lever i et land med 170.000 småbedrifter, bør hilse velkommen.