Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft saboterte?

OSLO: Nyhetstjenesten [email protected] Reseller hevder at Microsoft utstyrte Windows 3.0 og 3.1 med feilmeldinger som ble utløst av konkurrerende OS. Fremgangsmåten var så systematisk at den syntes å være vanlig taktikk hos Microsoft.

Plantet Microsoft en feilmelding i Windows 3.1 for å skape frykt og usikkerhet om et konkurrerende operativsystem? Spørsmålet står sentralt i saken som det amerikanske justisdepartementet fører mot Microsoft.

Hindret konkurranse
– De forsøkte å knuse operativsystemet DR-DOS med forskjellige konkurransehindrende tiltak, sier Caldera som reiste sak mot Microsoft i 1996.

I følge nyhetstjenesten [email protected] Reseller, dukket det opp en advarende melding hver gang noen kjørte Calderas DR-DOS i en PC med betaversjonen av Windows 3.1. I den ferdige Windows 3.1 er meldingen deaktivert, men ligger der fortsatt, skriver [email protected] Reseller, som tilbyr et miniprogram som påviser meldingen.

Pass deg, pass deg
Senere ble det oppdaget tilsvarende feilmeldinger i andre programmer fra Microsoft. Selv om forholdene er dokumentert en rekke ganger, har Microsoft allikevel avvist påstandene.

Når en PC med DR-DOS ble satt til å kjøre Microsoft QuickC compiler, fremkom følgende feilmelding:

«WARNING: This Microsoft product has been tested and certified for use only with the MS-DOS and PC-DOS operating systems. Your use of this product with another operating system may void valuable warranty protection provided by Microsoft on this product.»

Nektet å starte
Den kjente BYTE-spaltisten Jerry Pournelle har også opplevd mistenkelige feil i Windows.

Da Pournelle forsøkte å starte en PC med Windows 3.0, og minneprogrammet Quarterdeck QEMM, fikk han en feilmelding før Windows nektet å starte.

Vekk med konkurrentene
Etter at Pournelle endret navnet på QEMMs programfil, slik at Windows ikke kunne gjenkjenne den, fungerte Windows utmerket.

– På denne tiden solgte Quarterdeck også DESQview, som ble ansett som en sterk konkurrent til operativsystemet fra Windows, skriver [email protected] Reseller som mener at den systematiske sabotasjen av konkurrerende operativsystemer synes å være vanlig taktikk hos Microsoft.