Hopp til navigasjon Hopp til innhold

1500 MHz prosessor på vei

TELEGRAM: Datamaskinprodusenten Sun Microsystems har satt seg som mål å lage mikrobrikker med en klokkefrekvens på 1500 megahertz. Dette er fire ganger raskere enn deres nåværende brikker.

Fire år har Sun tenkt å bruke på utviklingen, som først og fremst skal gi uttelling i servermarkedet og markedet for tunge arbeidsstasjoner, i følge Cnet.

Det er Suns prosessorer i UltraSparc-familien som er utgangspunktet for utviklingen. Raskeste 64-bit brikke i denne familien er UltraSparc II, som kjører på maksimum 360 megahertz.

Vil også bruke kobber
I år 2002 skal UltraSparc V være på markedet med den nevnte hastigheten på 1500 megahertz, i følge visepresident i utviklingsavdelingen hos Sun, Anant Agrawal.

De store prosessorprodusentene Intel, IBM og Compaq (Digitals Alpha) har alle presentert planer for mikrobrikker som skal kjøre på klokkefrekvenser over 1000 megahertz. Noe av utgangspunktet er framskrittene i bruk av kobberteknologi og forbedring av produksjonsteknikken.

Mange steg til målet
Mens Sun venter på de helt store hastighetene, vil UltraSparc-familien i mellomtiden komme med en 400 MHz-versjon i år, 440 og 480 MHz i første halvår 1999, og allerede på slutten av 1998 skal prototyper av 600 MHz-prosessorer ligge på bordet. Denne vil allikevel ikke bli brukt i produkter før ett år seinere. I slutten av 1999 skal 1000 MHz-grensen passeres, mens kobberteknologien blir introdusert i midten av år 2000.

Parallelt med utviklingen av de riktig tunge prosessorene vil Sun komme med en serie integrerte prosessorer til bruk i annet utstyr, som HUBer og rutere.