Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor + Statoil = Irland?

KOMMENTAR: Kan Statoil være en aktuell samarbeidspartner for Telenor i Irland? Spørsmålet er aktuelt nå som Telenor leter etter en mulig partner for en felles fastnettsatsning, mener journalist Liv Strømme i Telecom Revy.

For de som har besøkt den grønne øya ute i Atlanteren nylig, burde svaret gi seg selv. Nærmest hvor man en drar, lyser det i et blå-oransje Statoil-skilt. Få andre selskaper er like synlig, på like mange steder i landet. Men så har da også det norske statsoljeselskapet en bunnsolid posisjon i Irland.

Markedsledende i Irland
Etter oppkjøp av konkurrerende kjeder er selskapet en av markedslederne på den grønne øya i Atlanteren. Med sine mer enn 300 bensinstasjoner spredt over hele landet, kan de tilby noe av det som Telenor nå sier at de mest av alt ønsker seg: En landsdekkende tilstedeværelse og en eksisterende infrastruktur.

La gå at Statoils infrastruktur per i dag sannsynligvis ikke er den aller best utbygde, men på det området burde da Telenor være ekspert…

Store fordeler
De største fordelene med et slikt samarbeid vil ligge i den merverdien som Telenor vil oppnå. Teleoperatøren vil få adgang til en omfattende distributørkjede som kan sørge for å bringe teletjenestene ut til forbrukerne.

Samtidig vil det nye selskapet få drahjelp av Statoils vel innarbeidede merkenavn i markedsføringen. Tilbudet av teletjenester vil dermed få en kjent profil som vil gi kjøperne inntrykk av trygghet og soliditet.

One-stop-shopping
Gjennom sine avtaler med blant annet Haakon-gruppen, har Statoil vist vilje og evne til utradisjonell tenkning og tilpasning til et handlemønster mange mener vil bli stadig mer utbredt.

One-stop-shopping. Forbrukerne haster innom bensinstasjonen for å fylle bensin, og tar samtidig med seg brød, melk og middagsmat. Samtidig bestiller de strøm for 3. kvartal og fornyer avtalen om AMS-sparing.

Ingen andre mulige partnere
Hvor lenge vil det ta før Telenor – eventuelt andre, konkurrerende teleoperatører – forstår at telefontjenester, Internett og kabel-tv også hører hjemme i et slikt totalkonsept?

Når jeg framhever Statoil i denne sammenhengen, er det på grunn av et tilsynelatende fravær av andre og like opplagte partnere.

Alle andre er tatt
Å tenke i «norske» baner er ikke noen opplagt løsning i dette tilfellet. Den nasjonale strømleverandøren har allerede inngått et samarbeid med British Telecom, og er derfor ikke aktuell.

Politiet kan være en mulighet. Det er ingen hemmelighet at mobiloperatøren Esat Digifone, der Telenor eier 45 prosent, allerede har et innarbeidet samarbeid med Garda National, blant annet når det gjelder utplassering av antenner.

Gass er en utbredt energikilde mange steder i Irland. En avtale med lokale gassdistributører kan derfor være et alternativ.

Hva med TV?
Minst like sannsynlig er det at Telenor har et av de 2 – 3 konkurrerende, landsdekkende TV-selskapene i kikkerten. Da myndighetene nylig lyste ut lisenser for 30 digitale TV-kanaler, var flere av de uavhengige, finansielle interessentene raskt ut med å kunngjøre at det nå er på tide å demme opp for det nasjonale kringkastingsselskapet RTE.

RTE på sin side har kunngjort at de er på leting etter en strategisk partner som kan finansiere utvidelsen av antall kanaler. Å tro at Telenor vil ha noen sjanse her, synes imidlertid å være overdrevent optimistisk. Statsdrevne RTE har, som sin norske kollega NRK, et altfor tett samarbeid med den statlige teleoperatøren Telecom Eireann.

Stikkord: Mobil