Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå starter stjernekrigen

OSLO: Nå er de foreløpig siste Iridium-satellittene på plass i sine baner rundt jorden. Hvis alt fungerer, åpner verdens første telefonsystem over satellitt 23. september.

Etter å ha investert 60 milliarder kroner i Iridium, krysser Motorola og andre investorer nå fingrene og håper at verdens første satellittelefonsystem vil gå til himmels som planlagt.

Nytt statusobjekt
De to satellittene som ble skutt opp denne uken, erstatter to defekte «kolleger». Nå svever 66 små, lavbanesatellitter over kloden klare til å kommunisere med de nye multimode-telefonene, som nå skyver GSM-telefonen ned fra tronen som statusobjekt.

Målgruppen for Iridium er reisende folk som er avhengig av kommunikasjon hvor enn de er. Markedsføringen av de nye satellittelefonene vil bli meget synlig i fly og på flyplasser i de nærmeste ukene. Iridium vil befeste stillingen før konkurrentenes satellitter er klare for stjernekrig.

Hvor er telefonene?
Den nye multimode-satellittelefonen bruker GSM hvis den får kontakt med en basestasjon. Hvis ikke, sender den sine signaler til en Iridium-satellitt i rommet, som igjen formidler samtalen til NetCom, Telenor Mobil eller en av de andre 200 operatørene som Iridium har samtrafikkavtale med.

Det er bare fire uker til lanseringen. Foreløpig har verken mobiloperatører eller telebutikker sett snurten til de nye supertelefonene fra Motorola og Kyocera.

Operatører har ikke telefoner
– Iridium fastholder lanseringsdatoen, men vi får ikke testet samtrafikken før vi har apparatene, sier informasjonssjef Anne Karin Augland hos Telenor Mobil. Vi føler oss ikke helt sikre. Men hvis Iridium klarer det, skal også vi være på banen den 23. september, sier hun.

– NetCom var blant de første i Europa til å inngå samtrafikkavtale. Iridium Tyskland har lovet at vi skal få apparatene først, men det trekker ut! Jeg forventer ikke problemer, men vi kommer ikke videre før vi har fått de nye apparatene, sier teknisk direktør Bjørn Egil Jensen hos NetCom.

– Jeg kjenner ikke datoen, men apparatene skal ligge klare i telebutikkene når Iridium åpner, sier storkundeansvarlig Roy Larsen hos Motorola Norway. Distribusjonen går direkte til distributørene, og Motorola i Norge kommer ikke til å være så veldig involvert i Iridium til å begynne med.

Dyre og klumpete
Kyoceras telefon likner en vanlig mobiltelefon som ved behov settes i en satellittadapter med antenne. Motorolas multimode satellittelefon har antennen brettet inn på siden. Begge veier 500 gram med antenne, og prisen vil sannsynligvis ligge rundt 20.000 kroner.

– Første generasjons apparater er både dyre og litt klumpete sammenliknet med vanlige GSM-telefoner, sier Bjørn Egil Jensen hos NetCom. Apparatene er likevel hendige sammenliknet med dagens satellittelefoner fra Nera og andre produsenter.

40 kr minuttet?
Det er foreløpig ikke avgjort om Iridium skal gjennom en prøveperiode, eller settes i ordinær drift fra første stund.

– Samtaleprisen er antydet til 2-5 dollar per minutt, altså 15-40 kroner. Det er ikke akkurat billig, sier Anne Karin Augland hos Telenor Mobil.

– Iridium skal være billigere enn Inmarsat. Derfor vil minuttprisen neppe overstige 20 kroner. Det er dyrt. Jeg tror interessen i Norge vil være marginal, sier Bjørn Egil Jensen hos NetCom.
Annonse
Stikkord: Mobil