Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hvem overvåker avlytterne?

KOMMENTAR: I dag er det altfor lett å avlytte personer i Norge, og med det antallet ansatte som er i Telenor-konsernet hadde det vært merkelig om ingen der hadde falt for fristelsen, mener fagredaktør Trond Heggelund i Telecom Revy.

Heggelund, Trond
I siste nummer av Telecom Revy fortalte vi om tre tidligere Telenor-ansatte som hevdet å ha blitt avlyttet, overvåket og trakassert av Telenor.

Målet skulle være å skaffe bevis slik at de kunne sies opp. Telecom Revy skrev også at denne avlyttingen kunne være iverksatt av Telenor-ledelsen eller andre Telenor-ansatte som hadde tilgang til avlyttingsenheter.

Aldri 100% sikkert
Telenors pressetalsmann, Dag Melgaard, avviste kontant at ledelsen i konsernet hadde gitt slike ordrer. Han utelukket likevel ikke at enkelte Telenor-ansatte med spesielle politiske sympatier kunne ha misbrukt Telenors tillit og dermed brutt sikkerhetsreglene på vegne av andre utenforstående grupper. – Vi kan aldri sikre oss hundre prosent mot dette, sa Melgaard.

Etter at reportasjen sto på trykk har Telecom Revy fått henvendelser fra ledere i Telenor som mener at vi har overdrevet saken, samt fra nåværende og tidligere ansatte som mener seg avlyttet.

Lett å avlytte
Poenget er at det i dag er lett å avlytte personer i Norge. Man trenger ikke mye innsikt for å kunne koble opp en ekstra forbindelse til en spesiell telefonlinje. Det vil derfor ikke være overraskende om enkelte av Telenors 19.000 ansatte har falt for fristelsen å misbruke sin stilling til egen vinning eller for andre utenforstående grupper.

Målet med reportasjen i forrige nummer var å belyse hvem det er som skal kontrollere at Telenor og de andre teleoperatørene ikke bruker avlytting for å fremme sine egne mål?

Likhetstrekk
I denne utgaven av Telecom Revy svarer sikkerhetsdirektør Jan Erik Svensson i Telenor på dette, samt at vi har sett på en del likhetstrekk mellom avlyttingssakene som vi beskrev i siste nummer.

I neste ukes Telecom Revy vil vi få kommentarer fra advokater som arbeider med avlyttingssaker mener. Vi vil også se nærmere på Overvåkningspolitiets rolle, samt hva politikerne og de forskjellige kontrollutvalgene mener.

Stikkord: Mobil