Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hindrer GSM-utbygging

OSLO: Mobildekningen i Norge trues enkelte steder av gårdeiere som nekter operatørene å sette opp sine antenner. Enkelte steder er uviljen blant gårdeierne så omfattende at Telenor Mobil ikke kan garantere full mobildekning.

Dekning trues
Skøyen i Oslo er et eksempel der mobildekningen trues av lite samarbeidsvillige gårdeiere. En eksplosiv utbygging gjør det nødvendig for mobiloperatørene å sette opp nye antenner for å dekke den stadig økende mobiltrafikken.

– Skal vi kunne dekke områder med en så stor konsentrasjon av mobilbrukere som blant annet på Skøyen er det ikke likegyldig hvor vi setter opp antennene. Dersom en antenne flyttes bare noen få meter kan dette bety store forskjeller i dekningsgrad, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil til Telecom Revy.

Anklager Telenor
For NetCom er det imidlertid Telenor Mobil og ikke vanskelige gårdeiere som er de største utfordringene ved utbyggingen av mobilnettet.

– Vårt største problem er å få tillatelse til å benytte Telenors eksisterende master, ikke minst de som er satt opp i forbindelse med deres NMT-system. Jeg tør hevde at Telenors saksbehandling ofte er urimelig lang. Vi har derfor langt flere saker hengende hos dem, enn vise versa, sier informasjonsdirektør Per Bjørkum i NetCom.

Visuell forurensning
– NetCom er svært bevisst på at de ikke skal drive visuell forurensning ved oppsetting av antenner, enten det handler om pen natur eller byarkitektur, sier Bjørkum videre. – Vi forsøker derfor å male antennene eller på annen måte skjule disse der de kan være til visuell sjenanse.

Ifølge Bjørkum utgjør slike «antenne-utsmykninger» små kostnader for NetCom.

– En typisk antenne med tilhørende baseenhet koster fra 700.000 til en million kroner. I en slik sammenheng er utgiftene til maling og annen tilpasning marginale, sier han.

Pent på Aker brygge
Også Amundsen sier at de legger vekt på å tilpasse antennene mest mulig til omgivelsene. Både Bjørkum og Amundsen nevner oppsetting av antenner på Aker Brygge i Oslo som et eksempel på god tilpasning til eksisterende arkitektur.

Stikkord: Mobil