Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norgeskart i tre dimensjoner

OSLO: Kunnskapsforlaget lanserte tirsdag et splitter nytt tredimensjonalt atlas over Norge på CD-ROM, som bokstavelig talt viser Norge i en ny dimensjon og kopler det hele til Internett.

3D kart
Norgesatlas 3-D er et imponerende oppslagsverk som har fått kart fra Statens kartverk, og 3D-teknologi fra Christian Michelsen Research. Databasesystemet kommer fra Hjerde Elektronisk Publisering, samt grensesnittet fra Scandinavian Design Group. Statistikken er hentet inn fra Statistisk Sentralbyrå og 2400 leksikalske tekster er fra Kunnskapsforlaget, som også har sydd det hele sammen.

Fly over, eller søk
Norgesatlaset åpner med å vise fedrelandet omtrent slik det fremstår under skyformasjonene i værmeldingen etter Dagsrevyen. Bare de største byene er markert med navn, mens databasen inneholder hele 48.000 stedsnavn.

Du kan enten søke direkte på stedsnavn, eller starte en overflyving for å navigere deg nøyaktig dit du vil, forteller Kunnskapsforlagets multimediautvikler Håkon Bergset til internettavisa Telecom.

Artikler og Internett
Etter hvert som du flyr over fjorder og fjell, dukker stedsnavnene opp. Jo lavere du «flyr», jo mer detaljert blir kartet. Norgesatlaset byr også på 1000 stedlige fotografier, artikler om kommuner og steder, bykart, statistikker, avstander og lenker til en rekke lokale nettsteder som du kan oppsøke via Internett.

Hvis du vil invitere venner på hytta, kan du bare ta en utskrift fra atlaset som viser gjestene riktig vei.

Det nye Norgesatlaset fra Kunnskapsforlaget koster 500 kroner.