Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Europa vokser på nett

OSLO: Den europeiske utviklingen av Internett har vært langsom sett i forhold til USA. Nå er dette i ferd med å endre seg, noe som vil gi en kraftig vekst i Pc-salget i årene som kommer.

I de fleste andre bransjer ville en økning fra omtrent 0 tilknyttede datamaskiner for 5 år siden til 13,3 millioner i fjor bli betraktet som utrolig. I sammenheng med Internett, og særlig sammenlignet med USA, er denne veksten i Europa ikke særlig eksepsjonell.

Veksten kommer
Men nå kommer endringene. Veksten i antallet tilknyttede PCer i Europa vil komme opp i utrolige 60 % i år, til 21,2 millioner Internett-maskiner. Og innen år 2002 vil man nå oppimot 69 millioner, ifølge analysefirmaet Dataquest.

Og det er næringslivet som skaper veksten. I 1997 var 7 millioner hjemme-PCer tilkoblet nettet, mot 6,2 millioner arbeidsplasser. I år 2000 vil man derimot ha 22,8 millioner profesjonelle Internett-brukere, mot 21, 8 millioner brukere i hjemmene – alt i henhold til Dataquest.

Nå har det seg sånn at Dataquest har tatt feil tidligere. Selskapet spådde for omlag fire år siden en rosenrød fremtid for Microsoft Network, mens Internett ikke ble ofret en tanke.

Dereguleringen
Den viktigste årsaken til Internett-veksten i næringslivet vil være stadig lavere priser for leide samband, et resultat av dereguleringen av telesektoren.

-Mange middels store selskaper som i dag ikke har råd til leide linjer, vil få denne muligheten i årene som kommer. Og når det faste sambandet er på plass vil mange flere ansatte få tilgang, sier Petra Gartzen fra Dataquest. på Internett.»

Raskest i Frankrike
I 1997 var Tyskland på Europatoppen, med 4,7 millioner tilknytninger, etterfulgt av Storbritannia (2 mill.) og Frankrike (1 mill.). Disse tre vil også stå på pallen i 2002.

Den sterkeste veksten vil komme i Frankrike hvor man i 2002 vil ha 10,1 millioner Internett-tilknytninger, mener Dataquest.