Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NetWare 5 i rute

Novell bekreftet mandag at NetWare 5 blir tilgjengelig innen 20. september. Selskapet hevder dermed å være i rute med sitt første IP-baserte nettverksoperativsystem.

Novell kritisert
Det er flere år siden Novell første gang begynte å snakke om Moab, som var kodenavnet på det som nå skal hete NetWare 5. Den gang var Novell helt i forkant da selskapet annonserte overgangen fra proprietære protokoller som IPX til Internett-standarden TCP/IP. Men utviklingen av Moab tok lengre tid enn planlagt, og nå har selskapet lenge vært kritisert fordi det ikke har klart å følge med i Internett-revolusjonen. Samtidig har IP-baserte Windows NT tatt store markedsandeler fra NetWare.

Nå starter imidlertid motangrepet. Med NetWare 5 vil Novell tilby et nettverk tilpasset år 2000 for organisasjoner tilpasset Internett. Med NetWare 5 skal man kunne utvide nettverket og styre distribuerte applikasjoner på en lang rekke plattformer, inkludert web, hevder Novell.

«Mer enn bare IP»
På brukerkonferansen Novell Brainshare i Cannes i vår var NetWare 5 naturlig nok i sentrum av oppmerksomheten, og brukerne ble presentert for en rekke av de nye elementene. «Her dreier det seg om mer enn bare IP,» var budskapet. «Her får brukerne også tilgang til Java, CorBA, ActiveX og et 64 bits filsystem – alt tilpasset Internett-brukerne».

Til sammen mer enn 350 000 bedrifter og organisasjoner har hatt tilgang på beta-utgaven av NetWare 5 siden april. Det er derfor grunn til å tro at en lang rekke av de største kundene i Norge allerede har god kjennskap til det nye operativsystemet, slik at Novell kanskje vil merke NetWare 5-effekten på sine omsetningstall raskere enn det som er vanlig for kompliserte nettverkssystemer.