Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Enorme summer for IP-telefoni

OSLO: En undersøkelse fra Datamonitor om taletelefoni over Internett spår gode tider for teleoperatørene. Markedet for IP-telefoni vil i år 2002 komme opp mot 22 milliarder kroner og gi innpass for nye aktører.

Datamonitors undersøkelse, hevder at omsetningen innenfor markedet for tilknytningspunkter mellom de gamle telenettene og Internett – gatewayene – vil nå 2,5 milliarder US dollar eller om lag 19 milliarder kroner i 2002.

22 milliarder fra IP-telefoni
Undersøkelsen fra Datamonitor hevder at IP-telefoni vil stå for omtrent en prosent av verdens totale telekommunikasjonsmarked i 2002, noe de mener betyr en omsetning på over 22 milliarder kroner.

Undersøkelsen hevder at transport av telefaks, kommunikasjon internt i internasjonale konsern og telefoni over lange distanser vil være de første områdene som vil benytte IP-telefoni.

Lave investeringskostnader
En av drivkreftene som gir hurtig overgang til IP-telefoni, er de lave investeringskostnadene for operatørene. Resultatet er høye inntekter, selv med lave priser. Dette forholdet mellom investeringsbehov og profitt gir nye operatører i de liberaliserte telemarkedene større mulighet til å ta markedsandeler fra de tradisjonelle telegigantene, i følge Datamonitor.

Datamonitor tror også at veksten i IP-telefoni i Europa vil være høyere enn i USA, noe som forklares med at europeerne i utgangspunktet betaler mer for tellerskrittene. Dermed er det også mer å tjene på å tilby billigere telefontjenester.

Analysebyrået mener Finland, Sverige, Tyskland og USA er de mest avanserte land når det gjelder IP-telefoni.

Fra tale til IP
Tilknytningspunktene mellom Internett eller dedikerte IP-nett med høyere kvalitet og det tradisjonelle taletelefoninettet blir en god vekstnæring, i følge undersøkelsen.

Dette er utstyr som sørger for at det går an å ringe fra vanlige telefoner til IP-telefoner og omvendt. Overgangen mellom de to nett-typene gjøres enten med spesialutstyr eller bygges inn i rutere og utstyr for fjernaksess. I tillegg til dette kommer også IP-telefoni som en del av telefoni-svitsjer, og inn i de tradisjonelle datanettverkene.

Store utfordringer
Mens dette gryende markedet i 1998 forventes å omsette for om lag 1,3 milliarder kroner, forventes det å øke til 19 milliarder kroner i 2002.

– Produsentene av telefoni-svitsjer har store utfordringer foran seg når de nå skal konkurrere med nettverksgiganter som Cisco og andre dataorienterte leverandører i markedet for tale over IP. De som lykkes er dem som kan tilby helhetlige løsninger til de globale teleoperatørene, sier Datamonitors analytiker Gavin Parnaby.

Stikkord: Mobil