Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny chips-teknikk fra IBM

TELEGRAM: Forskerne hos datagiganten IBM har nå klar en ny teknologi for å lage mikrobrikker som vil få høyere ytelse og lavere strømforbruk enn i dag. Resultatet kan bli enda mindre datamaskiner og kraftigere bærbart utstyr, eksempelvis mobiltelefoner.

Den nye teknologien vil i første rekke bli brukt til mikroprosessorer i servere og stormaskiner. Ytelsen er, i følge Bloomberg News, 35 prosent bedre enn dagens prosessorteknologi. I tillegg er kraftforbruket en tredjedel av dagens.

10 prosent billigere prosessorer
Prismessig regner analytikere med at SOI-teknologien vil gjøre prosessorprisen 10 prosent lavere når prosessorer med denne teknologien kommer på markedet i løpet av første halvår 1999.

Pakker transistorer tettere
Teknologien kalles Silicon-on-insulator (silisium på isolator) – SOI. Kort fortalt legges et lag med isolerende materiale på en silisiumbrikke. Teknikken gir tettere mellomrom mellom transistorene.

Dette gjør en rekke transaksjoner raskere, samtidig som batterier i bærbare datamaskiner og annet bærbart utstyr, eksempelvis mobiltelefoner vil vare lenger. Det lavere kraftforbruket vil også nødvendigvis gi mindre varmeutvikling, noe som gjør det lettere å produsere datamaskinene.
Stikkord: Mobil