Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny mega-sammenslutning i USA

OSLO: Det amerikanske telekom-kartet blir tegnet om igjen enda en gang, etter at Bell Atlantic og GTE tirsdag fortalte at de vil gå sammen. Målet er å skape enda en enorm, totalintegrert teleoperatør.

Ivan Seidenberg, toppsjefen i Bell Atlantic, kunne på pressekonferansen tirsdag sammenfatte strategien i en eneste setning: »Det sammensluttede selskapet vil ha de finansielle, operasjonelle og teknologiske ressursene som gjør det mulig å konkurrere effektivt mot strategiene til selskaper som AT&T/TCI, SBCF/Ameritech, WorldCom/MCI og andre, såvel eksisterende som nye selskaper.»

Teleloven
For det som er skjedd i USA er at hele teleindustrien har endret seg etter at Kongressen i 1996 vedtok den nye teleloven og tillot konkurranse der de forskjellige Baby Bell-selskapene tidligere hadde sine regionale monopoler.

Derfor skal rikstelefon-operatøren AT&T slå seg sammen med TCI, som er det største kabelselskapet i landet, samtidig som AT&T skal samarbeide med BT internasjonalt. Derfor skal SBC slå seg sammen med Ameritech, som her i landet er mest kjent for sine eierandeler i NetCom og Tele Danmark. SBC ble i sin tid dannet ved at SBC Communications og Pacific Telesis slo seg sammen, nå skal selskapet bli enda større.

Og WorldCom/MCI-fusjonen betyr at USAs nest største rikstelefon-operatør slår seg sammen med den fjerde største.

Størst i USA
Bell Atlantic og GTE vil bli bli en formidabel aktør i lokaltelefoni-markedene: Det nye selskapet vil sitte med 63 millioner linjer, omtrent 1/3 av det amerikanske lokalmarkedet. Nr. 2, SBC, har 31 millioner linjer. Samtidig er GTE aktivt på det internasjonale markedet, på plass i 250 byer i 30 land på 5 konkurrenter.

Dette er selvfølgelig interessant for Bell Atlantic, som er basert på østkysten hvor 1/3 av USAs 500 største selskaper har sine hovedkvarterer.

Men denne fusjonen må først godkjennes av Federal Communications Commision, i likhet med de andre fusjonene som er på gang i USA.

Stikkord: Mobil