Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Patentkrig om mobilstandard

OSLO: I dag er Europa på mobiltoppen i verden, både når det gjelder bruk og teknologi. Men verdensdelen kan miste denne posisjonen når neste generasjon kommer på luften.

Årsak: Krangel med USA-selskap om patentrettigheter.

Europeisk mobilbransje ønsker at neste generasjon mobiltelefoni, kalt UMTS (Universal Mobile Telecom System) skal komme som en direkte etterfølger til dagens GSM-system.

Samler teknologier
Derfor har det europeiske standardiseringsinstituttet ETSI gått i bresjen for den nye standarden – og derfor forhandler nå leverandører som Nokia, Ericsson, Alcatel, Nortel og Motorola om hvor mye de skal betale til hverandre for å utnytte de forskjellige patenterte teknologiene som til sammen skal bli til UMTS.

Ikke med på leken
Men samtidig klager disse aktørene over at en av patentholderne, amerikanske Qualcomm Inc, ikke vil være med på denne leken – og kan dermed vippe helle UMTS-prosjektet av pinnen.

Årsaken er at viktige deler av UMTS-teknologien, det som kalles Wideband CDMA, er basert på Qualcomms patenter. Qualcomm nekter å lisensiere sine patenter til andre enn de som går inn for den amerikansk-utviklede (og Qualcomm-dominerte) teknologien som har fått navnet CDMA 2000, og som er valgt til ny standard for det amerikanske mobilmarkedet.

– Det ville være kommersielt selvmord for oss hvis vi lisensierte vår intellektuelle eiendom til dagens UMTS, sier representanter for Qualcomm.

Gissel
Dette er å gisselbinde hele mobilindustrien, hevder Ericssons Torbjørn Ihre i et intervju med tidsskriftet European Voice. – Og det handler egentlig om å stanse planene for et system som skal fungere problemfritt over hele verden.

Mister forspranget?
Nå er telekom-industrien etterhvert vant til å forhandle seg frem til løsninger på denne typen problemer, og mange industriobservatører mener at alt håp fremdeles ikke er ute. Det håper også EU-kommisjonen, som er blant de mest entusiastiske støttespillerne for UMTS, men som ikke har maktmidler i denne situasjonen. Telekom-ansvarlige Martin Bangemann i EU-kommisjonen frykter at en forsinkelse vil gi andre systemer et forsprang på verdensmarkedet.

Stikkord: Mobil