Nilsson, Sven-Christer

Annonse


Børssjokk for Ericsson

Nilsson, Sven-ChristerSvenske næringslivspresse er onsdag opptatt av å finne ut hva som egentlig gikk galt med Ericsson. Mandag middag, da halvårsrapporten ble offentliggjort, var alt bra, siden selskapet kunne fortelle om et nytt toppresultat.

Men på Børsen leser man ikke bare tallene, man leser også mellom linjene. Og det kan ikke ha vært hyggelig lesning for analytikerne, siden kursene begynte å rase nesten øyeblikkelig.

Same procedure…
Nå er ikke dette noe nytt. Dagens Nyheter har gransket Ericsson-aksjen de siste fem årene, og kommet frem til at det må være noe rart med måten Ericsson skriver års- og kvartalsrapporter på. Hele 10 ganger siden 1993 har Ericsson-aksjen falt i verdi med det samme rapporten offentliggjøres.

«Reaksjonene ser identiske ut hver eneste gang en kvartalsrapport eller et årsresultat presenteres, til tross for at Ericsson er et av de mest gjennomanalyserte og gjennomlyste selskapene på Stockholmsbørsen,» skriver avisen. «Markedet reagerer overraskende ofte negativt, noe som drar ned aksjen.»

Annonse


Positive
Men til tross for det store fallet i aksjekursene: Svenske og internasjonale analytikere er stort sett positive til Ericsson-aksjene, særlig på langt sikt, skriver Dagens Industri. «Jeg vil nok kjøpe Ericsson-aksjer til pensjonsfondet, men ikke for å finansiere barnas julegaver», sa en analytiker til DI.

Og man bør jo legge merke til at det store kursfallet ikke har medført annet enn at aksjen nå ligger på samme nivå som den gjorde for en måned siden. Så det går vel bare opp og ned her i verden. Og frem til klokka 1030 onsdag hadde aksjekursen tatt igjen halvparten av tirsdagens kursfall. En stigning på kr 5.50 verdsetter nå Ericsonnaksjen til 219,50 svenske kroner.

Annonse