Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hvem skal styre Internett?

TELEGRAM: Hvem skal kunne administrere og tildele internettadresse (domener)? Det skal årets kanskje viktigste internettkonferanse i regi av Internet Society drøfte denne uken.

Toppolitikere, ledere i databransjen og investorer fra i alt 120 land møtes under konferansen i Genève denne uken, melder Dagens Næringsliv.

Domene-problematikk
Konferansen har tatt mål av seg til å løse problemer knyttet til Internetts adressesystem, det såkalte domene-systemet. Dersom enighet oppnås, kan et nytt system være i drift allerede til høsten.

Men også andre spørsmål relatert til Internett skal drøftes under Genève konferansen.

Kontroll
Med domene-debatten tramper Internet Society midt ut i storpolitiske spørsmål og strid mellom Europa og USA. EUs ministerråd hevder de amerikanske myndigheten prøver å sikre seg kontrollen over nettets framtid med et nytt forslag om administrering og tildeling av domener.

Viktig forum
Organisasjonen Internet Society regnes av mange som det viktigste forumet for utvikling av framtidas Internett. Medlemslisten inneholder både dataselskaper og offentlige institusjoner.

Telia, Ericsson, Deutsche Telecom, Stockholm Universitet og Posten i Sverige er med. Men ingen norsk selskaper eller offentlige institusjoner deltar. Unntaket er Uninett, som deltar via det nordiske universitetsnettverket Nordunet.