Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettavisen brøt loven

TELEGRAM: Oslo byrett har talt: Nettavisens bruk av andre avisers terningkast fra kulturanmeldelser er ulovlig. Nå må nettmagasinet betale 180.000 kroner i erstatninger og 214.500 kroner i saksomkostninger.

I dommen fastslås det at Nettavisens gjengivelse av andre avisers kulturanmeldelser er i strid med så vel sitatretten (åndsverkloven) og god forretningsskikk (markedsføringsloven), melder Aftenposten.

Rettssak
Det var Akersgata-avisene Dagbladet, VG og Aftenposten som stevnet Nettavisen for retten for de mente var urettmessig bruk av deres redaksjonelle artikler om film, teater og restauranter.

Hver avis er tilkjent 60.000 kroner i erstatning. Dagbladets får betalt sine saksomkostninger på 119.500 kroner, mens VG/Aftepostens felles advokat er tilkjent 95.000 kroner.

Overbevisende dom
– Dette er en overbevisende dom som slår fast at de samme spilleregler og den samme forretningsmoral skal gjelde for Internett som eller i mediabransjen, sier sjefredaktør Einar Hanseid i Aftenposten.

Nettavisens adm. direktør Knut Ivar Skeid sier at dommen ikke har noen praktisk betydning for Nettavisen. Men at han er noe overrasket over dommen.

Rettens vurdering
I domspremissene hetere det at “terningkastet vanskelig kan ses løsrevet fra sin sammenheng med anmeldelsen, og at tallet inngår som en naturlig del, og en sentral del av omtalen og må etter rettens mening være opphavsrettslig beskyttet i samme utstrekning som anmeldelsen for øvrig”.