Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens børser vil ha telekom

OSLO: IT- og telekombransjen får verdiene på verdens børser til å øke i et tempo vi aldri tidligere har sett maken til. Business Weeks oversikt over verdens 1.000 største selskaper viser at IT-bedrifter enten er på topp eller øker raskest.

Liberaliseringen av verdens telekomindustri, utbyggingen av Internett, samt mobiltelefonrevolusjonen er sannsynligvis de viktigste årsakene til den utviklingen vi nå ser.

Fenomenet Nokia
Nokia som var en «ubetydelighet» av et selskap så sent som på begynnelsen av 1990-tallet har nå en børsverdi som er tre ganger så stor som Volvo, selveste flaggskipet i Nordens næringsliv gjennom flere tiår.

Mens Norsk Hydro har bygget opp dagens børsverdi på nærmere 80 milliarder kroner gjennom traust verdiskapning gjennom 93 lange år, har Nokia skapt det meste av sin verdi på 290 milliarder kroner gjennom noen hektiske år på 90-tallet.

Europas beste
I Tyskland er Deutsche Telekom det nest største selskapet og dataselskapet SAP tredje størst, mens giganten Siemens er nede på åttende plass.

I Frankrike er France Telecom størst og Alcatel fjerde størst. Bilprodusentene Renault og Peugeot er til sammenligning kun på 20. og 27. plass.

I Danmark er Tele Danmark størst, i Spania er Telefonica størst, i Canada Northern Telecom og i Hongkong er Hong Kong Telecommunications størst. Nøyaktig den samme trenden finner vi i en rekke andre land.