Politiluemobil

Annonse


Uforsvarlig politiradio

Politiluemobil– Sambandsproblemer tvinger oss til å bruke mobiltelefon. Dette er en utrygg løsning for politiet, sier Terje Ødegård, leder for Politiets fellesforbund. Tyvlytting på politiradioen gjør denne helt avdanket.

Avlytting
Tirsdag møtte Politiets fellesforbund Justisdepartementet for å diskutere politiets samband. Et nytt lukket samband med den såkalte TETRA-standarden vil løse politiets og de andre nødetatenes behov. Ulovlig avlytting gjør politiradioen uegnet for interne og personlige meldinger. I mellomtiden bruker politiet mobiltelefon for 5,5 millioner i året, melder nyhetsbyrået Newswire.

– Beregninger viser at det kan koste like mye eller mer å vedlikeholde de gamle løsningene som å bygge et nytt digitalt nett, sier Finn Erik Hermansen i Nokia Telecommunications as.

OL-nett
Politiet på Østlandet har arvet det lukkede mobiltelefonnettet EDACS etter OL på Lillehammer. I mai ble det kjent at EDACS-sambandet stadig svikter. Follo politidistrikt har opplevd at det ved et tilfelle var umulig å holde kontakt med politifolk som var ute på oppdrag, og vaktleder måtte gå over til det gamle analoge sambandet. Politiet har tidligere uttrykt frykt for at slike ting skal skje i kritiske situasjoner der tjenestemennene er avhengige av et knirkefritt samband.

Annonse


Bundet til gammelt system
– Vi snakker om år 2003 og 2005 før et nytt samband kan ferdigstilles. Frem til da må politiet bruke både det gamle analoge systemet og det digitale EDACS-systemet, sier overingeniør Bjørn Sørflaten i Justisdepartementet.

TETRA kan gjøre alt det vanlige mobiltelefonnettet gjør pluss en god del mer for grupper av mottakere. En leder på politiets operasjonssentral kan blant annet kalle opp alle biler og alle kan høre alt samtidig. I Schengen-avtalen ble det bestemt at nødetatene skal følge TETRA-standarden. I dag er TETRA allerede i bruk hos ElTele Øst med Oslo kommune som kunde og skal tas i bruk på Gardermoen hovedflyplass.

Mobiltelefon alternativet
– Dessverre er situasjonen i enkelte distrikter nå slik at vanlig mobiltelefon er det eneste politiet kan bruke for internkommunikasjon. Vår rolle er å være pådriver for et nytt samband. Vi har ingen tid å miste, sier Ødegård.

– TETRA virker som et veldig bra konsept for oss. Hvis man får lagt de tekniske tingene til rette er det et veldig godt alternativ, sier sambandsansvarlig Geir Karlsen i Politiets materielltjeneste.

Fakta:
Fra januar 1997 til april 1998 ringte politifolk for kr 4.600.000 over Telenors mobilnett. Fra oktober 1997 og frem til mai 1998 ringte de for kr 600.000 over NetComs telenett. Antall aktive abonnenter på personsøkere, GSM og NMT er 3698. Kilde: Politiets materielltjeneste

EDACS-systemet ble etablert under OL på Lillehammer. Mobiltelefonsystemet er digitalt, men har innebygget mulighet for å operere analogt.

Kostnadene for å etablere et fullverdig nytt nødnett i Norge ligger på i overkant av en milliard kroner. Tre departementer må samordne innsatsen. Justisdepartementet har ansvar for politiet, Sosial- og helsedepartementet har ansvar for helse og Kommunal- og regiondepartementet har ansvar for brannvesenet. Finansieringen kan bli delt på stat og fylke. En ny arbeidsgruppe fra Justisdepartementet skal legge frem sine TETRA-konklusjoner om to år.

Annonse