Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Misbrukt av IT Fornebu

OSLO: ­ Investorene bak IT Fornebu har brukt utdanningsbehovet innen IT-sektoren som en brekkstang for å få tak i et investeringsobjekt, mener prorektor Rigmor Austgulen ved NTNU i Trondheim.

Austgulen sier at NTNU ønsker nært samarbeide mellom bedrifter og utdanningsinstitusjoner på Fornebu, men vil at samarbeidet skal skje på institusjonenes vilkår. Hun mener også at de etablerte institusjonene selv er i stand til å fordoble antallet IT-studenter om Stortinget bevilger midler

­ Vi har hele tiden i våre samtaler med Norsk Investorforum vært klare på at vi ikke ville gå inn i prosjektet før bedriftene var etablert på Fornebu, at det bare skulle gjelde for siste års studenter og at vi er negative til at det etableres en utdanningsstiftelse, sier Austgulen til Venstres pressekontor.

Utleie
IT Fornebus plan er å la en utdanningsstiftelse overta terminalbygningen. To tredeler av bygget skal etter planene leies ut til bedrifter for å finansiere utdanningsvirksomheten.

­ Ved å overta terminalbygget kan vi komme i gang med et kunnskapssenter på Fornebu allerede ved nyttår, sa Per Morten Vigtel i IT Fornebu, da de la frem sine planer for tre uker siden.

Ført bak lyset?
Hurtig oppstart av utdanning var en grunn til at et flertall i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen ba regjeringen snarest legge til rette for etableringen av et kompetansesenter på Fornebu. Flertallet bestod av medlemmer fra Ap og Frp, melder Venstres Pressekontor.

50 millioner kroner
­ Det er ingen tvil om at de etablerte utdanningsinstitusjonene kan opprette nye IT-studieplasser raskere enn det IT Fornebu kan klare. Jeg vet ikke om Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har misforstått, men det er ingen tvil om at IT Fornebu har vært dyktige i sin lobbyvirksomhet, sier Rigmor Austgulen.

Hun mener det hadde vært bedre om staten hadde leid ut terminalbygget og brukt 50 millioner av inntektene på å opprette flere studieplasser ved de etablerte utdanningsinstitusjonene.