Hopp til navigasjon Hopp til innhold

2000 kaos i fylkeskommunene

TELEGRAM: Det er dårlig stelt med forberedelsene til år 2000 i Norske fylkeskommuner. De har hverken satt av årsverk eller penger i budsjettene sine. Det viser en rundspørring nyhetsbyrået NewsWire har gjort hos 16 fylkeskommuner.

Fylkeskommunene har heller ikke oversikt over leverandørenes evne til å takle dataproblemene som kan oppstå ved overgangen til år 2000.

I de aller fleste fylkeskommunene startet arbeide med å kartlegge og motvirke 2000-problemene for mindre enn et år siden. Det kan vise seg å være altfor sent, mener Kontor og Datateknisk Landsforening, KDL.

Blåmandag
KDLs generalsekretær Per Morten Hoff tror fylkeskommunene vil stå ovenfor en skikkelig blåmandag nyttårsdag år 2000.

– Vi har arbeidet med 2000-problemet i flere år. For hver dag som går blir problemet mer omfattende enn vi trodde. Problemet ligger ikke bare i fylkeskommunens interne datasystemer, men også i systemene hos alle leverandører og tjenesteytere, sier Hoff.

Kjedeeffekt
– Det gir en slags kjedeeffekt som kan lamme de mest utenkelige steder, for eksempel i systemer som styrer oppvarming, kjøling, trucker, vedlikehold, roboter etc. Mottiltakene krever grundige forberedelser og de enkelte fylkeskommuner må sette meget strenge krav til sine underleverandører, mener han.

Av de 16 fylkeskommuner NewsWire undersøkte har ingen bevilget ekstra midler til forebyggende tiltak. Brukerforeningen for år 2000 har regnet ut at det på landsbasis trengs 30-40 milliarder kroner for å løse problemet.