Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Novell nedjusterer

NICE, FRANKRIKE: Eric Schmidt har nå vært toppsjef i Novell i et år – og i løpet av det året har det skjedd mye i nettverks-selskapet. Hovedendring: At Novell nå er tilbake til basis, som er nettverksoperativsystem med tilliggende herligheter. Og alt handler om Internett.

Schmidt, Eric
– Vi har ingen egen Internett-divisjon i selskapet i dag, sier Eric Schmidt. – Strengt tatt har vi ikke noen divisjoner i det hele tatt, hele selskapet skal nå arbeide sammen mot de mål vi har. Eller for å si det på en annen måte: Hele Novell er i er i dag en eneste, stor Internett-divisjon.

På hylla
– Store deler av det gamle lederteamet er ute av Novell, og de som er kommet inn har en helt annen innstilling til selskapet enn det forgjengerne hadde, hevder Schmidt.

– Vi konsentrerer oss om kjernevirksomheten vår, altså nettverket – og bare det. Dette betyr at mange av Novells tidligere initiativer nå er lagt på hyllen, eller solgt videre til andre.

To klyngeløsninger
Klyngeløsningen Wolf Mountain er et eksempel på slike prosjekter. For et år siden var Wolf Mountain blant hovedattraksjonene på selskapets brukerkonferanse Brainshare her i Nice. I år er prosjektet ikke nevnt med et ord.

– Vi har ingenting i mot at datamaskiner jobber sammen, og vi utvikler produkter der dette er nødvendig for at nettet skal fungere bedre, sier selskapets strategidirektør, Christopher Stone.

– Derfor arbeider vi med to klyngeløsninger basert på at man skal kunne ha en backup-prosessor tilgjengelig til å overta jobben hvis for eksempel fil- eller print-serveren går ned, og etterhvert også hvis man får problemer med applikasjoner som GroupWise. Men vi ønsker kun å utnytte denne typen løsninger for å gjøre nettet bedre, så får andre leverandører som har problemer med hastigheten på sine systemer bruke tid og penger på å få flere prosessorer til å jobbe sammen, sier Stone.

Nett-sentrert
Det er mange som i dag mener kampen står mellom Windows NT og Netware. Dette er Schmidt overhode ikke enig i, han mener at de to operativsystemene ikke engang spiller på samme bane.

– NT er en applikasjonsserver, først og fremst, et produkt som skulle løse alle de problemene som Unix allerede løser. NetWare er derimot et nettverkssystem som har som hovedmål å sørge for at nettet fungerer. Derfor er det database-sentrert, fil-sentrert, sikkerhet-senterert og protokoll-sentrert. Hvis vi skal sammenligne NetWare med andre produkter med samme formål, så se heller på rutere enn på NT. NetWare og rutere har samme formål: Få nettet til å fungere sikrere, bedre og raskere.

Farvel
Derfor har Novell i løpet av året med Eric Schmidt kvittet seg med mange av sine gamle produkter og utviklingsprosjekter. – Vi skal jobbe med NetWare, ManageWise, GroupWise og Border Manager, først og fremst. Vi skal lede innen nettverksdrift, så kan andre gjøre hva de vil, sier Schmidt.