Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nøkkelferdig nettbutikk

OSLO: HA-nett vil selge ferdig innredede nettbutikker med elektronisk lager, varehyller, kjøledisker, reklameplakater og kasse. De kan til og med tilby fiks, ferdige butikklokaler med tomt og Internett-tilknytning for utleie.

HA-nett, et datterselskap av Hamar Arbeiderblad, har en unik rolle i det norske SET-prosjektet. For over et år siden begynte de å bygge butikker som var utstyrt for SET-betaling.

Byggematerialene kommer fra IBM: – Vi kjører en RS/6000 Unix-server med nettbutikkprogrammet NetCommerce 3.01, DB/2-database og betalingsfunksjonen e-Till med SET, forteller avdelingsleder Hans Jørgen Øveråsen i HA-nett til ukeavisa Telecom Revy.

I løpet av prosjektet er NetCommerce oppgradert fra versjon1 og 2 til 3. De begynte med SET versjon 0.0. Nå kjører de SET 1.0-transasjoner mot Fellesdata. Pilotprosjektet har vært vellykket.

Enkel butikk-drift
– Det har vært utfordrende å jobbe helt i front, men jeg er glad både vi og Fellesdata bruker helintegrert IBM-løsning, sier Øveråsen. – NetCommerce har utrolig funksjonalitet. Selv enkle nettbutikker får et kraftig verktøy for vedlikehold og rapportering av kundeaktiviteter, lagerstyring og integrasjon med økonomiprogrammer.

HA-nett er snart klare til å gå på lufta. – Vi bruker de siste ukene til å gjennomgå e-Till-koden og forbedre butikkløsningen slik at den blir enda enklere å administrere, sier Øveråsen. Kjøpmennene skal enkelt kunne fylle lagret, endre priser, eller lage tilbudsplakater.

Noen tusenlapper
HA-nett vil tilby sine nøkkelferdige nettbutikker til kjøpmenn over hele landet. De enkleste butikkene koster bare noen få tusenlapper. I sin enkleste form, trenger kjøpmannen bare faks eller e-post for å motta bestillinger, forteller Hans Jørgen Øveråsen. HA-nett vil gjøre det enkelt å komme i gang og redusere risikoen for nye kremmere på nettet.

HA-nett er foreløpig den eneste norske aktør som har jobbet med SET-standarden, og burde derfor ha en meget godt utgangspunkt for å lykkes i markedet.