Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Klonene kommer

OSLO: Priskrigen som har gitt stadig bedre og billigere PCer er nå i ferd med å få sin parallell i elektrobransjen. Klonede programmerbare styringer og rene PC-baserte løsninger er på vei inn i de industrielle styringssystemene. Leif Nygaard (bildet) i Malthe Winje viser sine løsninger på Eliade-messen.

Nygaard,Leif
PLSer – programmerbare logiske styringer – er den typen datamaskiner som står for styringen av industriprosesser. Disse maskinene har tradisjonelt vært proprietære, det vil si at de ikke enkelt kan jobbe sammen med utstyr fra ulike leverandører. I den tradisjonelle databransjen betyr dette kostbare systemer.

Siemens-klone
Nå adopteres PC-verdenens klone-strategi. På messen Eliaden i Oslo ble det presentert flere løsninger som angriper tungvektere som Siemens med klonede produkter. Produktansvarlig Leif Nygaard i Malthe Winje viste en PLS som angivelig er helt kompatibel med Siemens programmeringsspråk, og som derfor kan gå rett inn i en eksisterende Siemens-installasjon.

– Årsaken til at det relativt lille selskapet Saia har lagt seg på denne strategien, er at Siemens i det tyske markedet er helt dominerende, og slik sett er en defacto-standard. Jeg er overbevist om at flere leverandører vil komme med kloner av de dominerende produsentene, noe som vil sette i gang en nedadgående prisspiral i bransjen, lik den i PC-markedet, sier Nygaard.

Styring fra PC
Det er for øvrig ikke bare ved hjelp av kloner de tradisjonelle leverandørene angripes. I økende grad har det de siste årene dukket opp rene programvareløsninger for PCer som simulerer PLSer, kalt soft-PLS. Ankepunktet mot denne type løsninger, som er rimelige, er at driftssikkerheten har vært for dårlig. Systemkrasj tar seg dårlig ut om prosessen som styres er en del av en samlebåndsproduksjon. Og systemkrasj er neppe ukjent for våre lesere.

Bjørn Inge Olsen i Novotek, en av utstillerne på Eliaden, sier at de ikke har satset noe særlig på sin soft-PLS før den kom i Windows NT-versjon. Windows 95 er for ustabilt, mener han. NT-versjonen er nå klar, og han hevder at stabiliteten er god nok.

Sikkerhet
– Vi kan blant annet kjøre vår soft-PLS, som heter Paradym direkte mot hardware på maskinen, slik at om operativsystemet NT låser seg, vil prosessene fortsatt styres, sier han, og legger til at det i tillegg er mulig å bygge systemer med flere PCer som tar over for hverandre om en av dem skulle få systemkrasj.