Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Garantert lynrask kopper

OSLO: Selv om standarden for kategori 6-kabler ikke er ferdig, lovte Alcatel og salgssjef Øystein Aas (bildet) under åpningen av Eliaden på Sjølyst utenfor Oslo at deres kategori 6-kabler vil støtte alle forslag som kan tenkes å dukke opp.

Aas, Øystein
Kategori 6-kabler har stor nok kapasitet til å overføre gigabit ethernet (1000 megabit/s) over kopperkabler, noe som vil gi betydelig billigere løsninger enn å bruke fiberoptiske kabler.

– Alcatel er selvsagt med på å utvikle standarden for kategori 6-kabler. Denne standarden er i dag på forslagsstadiet, men vi er likevel i stand til å love at den kabelen vi nå produserer vil dekke alle forslag som måtte komme, sier salgssjef Øystein Aas i Alcatels telekabeldivisjon.

Kryss-bjelke
Han sier at med de høye hastighetene som denne kabelstandarden skal takle, blir det svært viktig hvordan lederne takler samspillet med hverandre i kabelen. Alcatel har kommet fram til en løsning, der det i kjernen av kabelen ligger en langsgående elastisk kryss-formet «bjelke» som skiller de tvunnete trådparene.

Verdenspatent
– Vi har søkt verdenspatent på denne løsningen, som heter central crosstalk. Den sikrer at trådparene ligger der de skal, reduserer forstyrrelser og gir enkel installasjon. De forskjellige leverandørene har valgt ulike måter å løse dette på. Enkelte skjermer trådparene enkeltvis, noe som blir dyrt. Andre legger parene ved siden av hverandre, noe som er upraktisk for de som skal installere dem, sier han og mener selvfølgelig at Alcatels løsning er den beste.

– Med våre kabler blir installasjonsjobben slik folk er vant til i dag. Vi benytter de kjente RJ45-pluggene, slik at installasjonsjobben blir svært lik dagens arbeidsprosess.

Billig
Prismessig vil kategori 6-kablene ligge på omtrent 2,5 ganger prisen av dagens kategori 5, og omtrent halvparten av fiberoptiske kabler. Aas presiserer at forskjellen til fiberløsninger likevel er større, fordi det elektroniske utstyret som fiberen skal knyttes til er dyrere.