Hopp til navigasjon Hopp til innhold

VM i telekommunikasjon

PARIS: Verdensmesterskapet i fotball, France 98 blir verdens største idrettsarrangement – noensinne. France Telecom, som har hovedansvaret for både data- og telekommunikasjon, samt TV-bilder og radiolyd, har påtatt seg en enorm oppgave.

I Norge snakker vi gjerne om OL og vinterleker. I USA tillater de seg å bruke betegnelsen «World Series» på sluttspillet i den lokale baseball-ligaen, mens Superbowl sies å samle hundretalls millioner. Men France 98, verdensmesterskapet i fotball i Frankrike i år, kommer til å bli verdens største idrettsarrangement – noensinne.

Det er plass til mer enn 2,5 millioner tilskuere på arenaene. I tillegg vil turneringen ha hatt 37 milliarder TV-seere innen dommeren blåser for finalen.

Medietreff
Det hele skal dekkes av 9.000 akredditerte media-representanter, som etterhvert er blitt svært så godt vant når det gjelder arbeidsmuligheter på internasjonale storstevner. Derfor er det etablert en egen Internett-side med et utall opplysninger om deltakere og verdensmesterskapet forøvrig. Journalister har også gratis Internett-adgang fra pressesentre rundt om på arenaene – og de kan også sende e-post direkte derfra.

Garderobe-mobil
Tilsammen er det satt ut 15.000 telefoner og Minitel-terminaler rundt om på arenaene. Organisasjonskomiteen får et eget, virtuelt nett basert på France Telecoms vanlige infrastruktur, men med internnummer mellom alle telefoner. I tillegg har organisasjonskomiteen 1.800 mibltelefoner og 1.800 personsøkere til disposisjon – og mobildekningen er utvidet til også å gjelde garderober og tunneller på de forskjellige arenaene.

ATM-basert arena
På hver av arenaene har France Telecom satt opp en dobbel, fiberoptisk løkke med kapasitet på 2,5 gigabit og basert på ATM-transport. Dette skal blant annet gjøre det mulig å ta i mot telefontrafikk som på hver kamp som arrangeres på en arena er beregnet å tilsvare en by med 20.000 innbyggere.

Og selvfølgelig har ikke France Telecom glemt å ta rene, kommersielle hensyn. En spesialutviklet trådløs telefon, og en mobiltelefon med France 98-deksel, har lenge vært i salg. Og siden 15. mars har det vært mulig å kjøp France 98 telekort. Disse er bare tilgjengelig i små opplag, siden Frankrike har flere telekort-samlere enn noe annet land.

TV og radio
Nå er ikke France Telecom helt alene. Selskapet har opprettet TVRS 98 i samarbeid med franske TV-selskaer som TF1,France 2, France 3, Canal+, TDF, Radio-France og Radio France International. Disse selskapene har ansvaret for lyd- og bildedekning fra arenaene til International Broadcast Center (IBC), et mediasenter på 18.000 kvadratmeter.

Det er snakk om minst 25 TV-kanaler fra hver stadion, til sammen mer enn 250 kanaler (og husk at mange av kampene går samtidig). Det er 180 lydkanaler per stadion – og alt er basert på et nytt, fiberoptisk nett som samtidig kan overføre 20 forskjellige programmer fra hver enkelt stadion til IBC.

Alt dette går videre til mer enn 100 TV-selskaper og 150 radiostasjoner verden over, via de mer enn 50 satellittantennene på France Telecoms 7 satellitt-anlegg i Parisområdet.

Stikkord: Mobil