Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NM i telekom på Eliaden

OSLO: Mandag åpnet årets Eliade-messe på Sjølyst i Oslo. NELFO vil blant annet bruke el-messen til å arrangere norgesmesterskap for lærlinger i telekommunikasjonsmøntørfaget.

– Eliaden er en av de viktigste møteplassene for elektro-, elektronikk- og automatiseringsbransjen i Norge. Den er et forum for nye produkter og faglig oppdatering. Norge har et godt fagutdanningssystem. Det har bidratt til elektrofagfolk av meget høy klasse, sa direktør Magnhild Sundli Brennvall i Produkt- og elektrisitetstilsynet i sitt åpningsforedrag på årets Eliade.

Ferskt fag
Stein Klevan i NELFOs interessegruppe for tele og data forteller at telekommunikasjonsmøntør er et nytt fag som erstatter de tidligere fagene svakstrøm- og sterkstrømmontør. Det er det fire kandidater som skal avlegge praktisk prøve på Eliaden: Håkon Skaland, Arno Teigseth, og Arnfinn Klingsheim – alle tre fra Telenor Installasjon og Vegard Høgseth fra SKG Consult.

Avansert testing
De fire har vært gjennom teoretiske prøver tidligere og skal nå gjennomføre praktiske prøver som starter tirsdag kl. 12.00 og avsluttes torsdag klokken 12.00. Det er ikke bare kabelstrekking som skal utføres, men også mer vanskelige oppgaver, som jobbing med fiberkontakter og overvåkningsanlegg.

Premien er en reise til yrkes-OL i Montreol i Kanada og 10.000 kroner. Premieutdelinga gjøres av Grete Ingeborg Nykkelmo i Telenor Installasjon.

Tre ganger VM
– Grunnen til at vi arrangerer en slik konkurranse, er at vi ønsker å skape blest om telekommunikasjonsfaget. Dette er ett av tre NM som gjennomføres på Eliaden. Vi har også NM for elektrikerlærlinger og lærlinger innefor automatiseringsfaget, sier Klevan.

I fjor ble en norsk elektrikerlærling olympisk mester, mens en norsk automasjonslærling tok hjem tittelen i 1996.

Stikkord: Mobil