Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ingen Internett-toll

OSLO: World Trade Organization har vedtatt at de 132 medlemslandene inntil videre ikke skal legge toll eller andre avgifter på internasjonale Internett-overføringer, hevder amerikanske myndigheter.

Avgjørelsen skal være tatt torsdag, i løpet av møtet som markerer WTOs 50-års jubileum. Avtalen sier at elektronisk overføring ikke skal avgiftsbelegges når data krysser grensene. Men avtalen omfatter ikke fysiske varer som bestilles elektronisk men overføres fysisk på vanlig måte fra ett land til et annet.

Inkluderer Internett
WTO, tidligere GATT, ble i sin tid opprettet for å jevne ut – og senere fjerne – mest mulig av de toll- og avgiftsbarrierer som hindret verdenshandelen etter 2. Verdenskrig.

Navneskiftet fra GATT til WTO fant sted da organisasjonen etterhvert gikk over til å ta for seg avgifter på tjenester, ikke bare fysiske varer. Det siste året har særlig USA ivret for at WTO skulle hindre at også Internett skulle høre med under WTOs avtaleverk.

Taxfree
– I dag er det ingen tollsatser for telefonsamtaler, faxmeldinger, e-post eller dataoverføringer når de krysser landegrensene, uttalte Bill Clinton før WTO startet 50-års markeringen i forrige uke.

– Jeg anmoder verdens nasjoner om å slutte seg til USA i å sette en stopper for alle avgifter for elektroniske overføringer over grensene. Vi kan ikke tillate at tolldiskriminering stopper utviklingen av den mest lovende, nye økonomiske muligheten på årtier, hevdet Clinton.

Nå har han altså fått med seg resten av WTO på dette, sier de amerikanske representantene i Geneve.