Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Glem infrarødt – kjør mobilt

OSLO: Glem infrarød kommunikasjon. Nå har Nokia, Ericsson, IBM, Intel og Toshiba presentert en nye trådløs overføringsteknologi kalt ”Bluetooth”. Radiobølgeteknologien muliggjør kommunikasjo mellom PCer, PDAer og mobiltelefoner og kan vise seg å revolusjonere markedet for tele- og dataprodukter.

Onsdag 20. mai lanserte de fem telekommunikasjons- og IT-selskapene sin nye løsning (Bluetooth) for trådløs kommunikasjon mellom mobile produkter. Ved hjelp av en radiobrikke kan tale og data uten ledninger overføres mellom bærbare PCer, PDAer, mobiltelefoner, skrivere og andre mobile enheter.

Erstatter?
I dag brukes infrarød stråling til å overføre data etter standarden IrDa (Infrared Data Association).

Men fordi Bluetooth er basert på radiobølger, og ikke infrarøde stråler, trenger man ikke lenger å ha fritt rom mellom enhetene. De fem selskapene tror at den nye teknologien vil eliminere behovet for å kjøpe og drasse på forskjellige kabler til sin bærebare PC – siden all kommunikasjons kan foregå gjennom den trådløse kommunikasjonsporten.

Bluetooth
Ericsson, Nokia, IBM, Intel og Toshiba har dannet en interessegruppe kalt Bluetooth SIG (Special Interest Group), som håper å skape en åpen internasjonal standard.

Bluetooth ble stiftet i 1998 for at de fem selskapene skulle utvikle denne trådløse industristandarden. Men også andre selskaper er inviterte under arbeidet til gratis bruk av spesifikasjonen: Motorola, 3Com Palm, Compaq, Qualcomm, Symbionics, VLSI, Cetecom og Axis.

Kortbølge
Bluetooth bruker en kortbølgeradiolenke for automatisk utveksling av informasjon med andre enheter. Radiokommunikasjonen finner sted på den globalt tilgjengelige frekvensen 2,45 GHz ”free band”.

Sistnevnte skal gjøre det mulig å bruke mobilt utstyr med Bluetooth-radiobrikker over hele verden.

Ønsker standard
Gruppen håper å skape en åpen standard for trådløs kommunikasjon, som også andre selskaper skal kunne bruke vederlagsfritt. Spesifikasjonen for radiobrikken er åpen, noe som gjør at alle som vil anvende Bluetooth-teknologien i sine produkter kan gjøre det gratis.