Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tiltale mot Microsoft

OSLO: Tiltalte er tatt ut mot programvareselskapet Microsoft og Bill Gates (bildet). Påstanden er at selskapet bruker sin sterke stilling unfair mot konkurrentene. Over 20 amerikanske delstater har gått sammen med det amerikanske justisdepartementet i søksmålet.

Gates, Bill NY2
ItMicrosoft er blant annet beskyldt for å bruke sitt monopol på operativsystem for å tvinge seg inn på markedet for nettlesere.
Selskapet risikerer å tvinges til å legge ved nettleseren Netscape når de sender ut sitt nye operativsystem Windows98.

For å unngå dette kan selskapet skille ut sin nettleser Explorer fra operativsystemet, mener amerikanske myndigheter. I følge talsmenn for Microsoft er dette teknisk umulig.

Konkurranse
Forhandlinger mellom programvareselskapet Microsoft og amerikanske myndigheter brøt sammen lørdag. Det amerikanske justisdepartementet har på vegne av seg selv og minst 20 amerikanske delstater forhandlet med Microsoft for å unngå en rettssak.

Selskapet blir beskyldt for å utnytte en monopolstilling slik at dette skader valgfriheten til amerikanske forbrukere. Blant annet har selskapet tvunget produsenter av datamaskiner til å unngå å la produkter fra Netscape inngå i maskinen. Microsoft beskyldes også for diskriminerende avtaler med lettleverandører.

Egenreklame
Det er noe uklart hvorfor forhandlingene strandet. Et av kravene som førte til at forhandlingen brøt sammen skal være at Netscapes konkurrerende nettleser skal følge med i alle Windowspakker som selges. Ett annet rykte påstår at myndighetene krevde at skjermbildet som brukes når Windows startet må kunne skjules.

Bremser innovasjon
Microsoft anklager motparten for å komme med «ufornuftige krav» og sier at det ikke er aktuelt med fortsatte forhandlinger.
– Vi har vært i seriøse forhandlinger i 10 dager, sier Microsofts talsmann Mark Murray.

– Vi har arbeidet hardt for at disse forhandlingene skal være vellykkete, for vi tror en rettssak vil ha en negativ virkning på forbrukere, skattebetalere og hele databransjen. Vi er fortsatt villige til å forhandle, men vi kan ikke gå med på myndighetenes usaklige krav, som vil ødelegge for vår evne til være innovative for våre kunders beste, sier Murray til Nando Times.

– Disse søksmålene kan skape uheldig presedens for myndighetenes inngripen i en sunn, konkurrerende og innovativ bransje, sier Murray.

Pessimistiske
I sitt søksmål siterer det amerikanske justisdepartementet interne dokumenter fra Microsoft der en er pessimistiske når det gjelder fremtidsutsiktene for sin egen nettleser.

Texas og Indiana, to av statene som truer Microsoft med sak, har varslet at de vil utsette en avgjørelse.