Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Snakk med maskinene

YPRES, BELGIA: Det kan virke som om man er blitt stormannsgale byen Ypres i Flandern i Belgia, når de nå bygger det som skal få navnet Flanders Language Valley. Men faktum er at man har forstått noe IT Fornebu ikke har forstått: Det er ikke nok å ha en ledig tomt. Man må også ha ekspertise og know-how for å skape et miljø.

Belgisk palass
I Norge snakkes det om IT Fornebu som løsningen som skal samle styrkene og gi norske IT-miljøer noe som skal minne om Silicon Valley.

Men det må mer til enn godvilje, litt penger og en ledig tomt, for å lage et miljø: Man må også vite hva miljøet skal brukes til. I Flandern har de forstått det: “Vi er best i verden på datalingvistikk. La oss derfor skape Flanders Language Valley.”

Science Fiction
I Foundation-serien, en av Isaac Asimovs mer kjente Science Fiction-triologier fra femtitallet, bruker forfatteren ganske mange sider på fortelle om hvordan det en gang, noen tusen år inn i fremtiden, vil være mulig å snakke med helt vanlig stemme til datamaskinen – og deretter få det hele ut på papir.

Verdensledende
Her i Flandern i Belgia er de altså i ferd med å gjøre denne Science Fiction-drømmen til virkelighet, noen tusen år før tiden.

Lernout & Hauspie, verdens ledende selskap innen databasert lingvistikk er allerede etablert i regionen. I tillegg blir det bygget et senter for lingvistisk databehandling, kalt Flanders Language Valley, i utkanten av byen Ieper i det nordvestre hjørnet av Belgia.

Et titalls spesialselskaper har allerede gitt beskjed om at de skal etablere seg her. Flere er underveis. Meningen er å utvikle et miljø for IT-basert lingvistikk – og med Lernout & Hauspie i sin midte, er det god grunn til å tro at de vil lykkes.

En maskin du kan snakke med
Datalingvistikk handler ganske enkelt om å utnytte datamaskinen til å behandle språk. Med datalingvistikk skal man kunne snakke med datamaskinen på en slik måte at den forstår det du sier, og reagerer på grunnlag av det.

Et eksempel: I mobiltelefoner med stemmegjenkjenning skal det være tilstrekkelig å si “Ring kontoret” for å få telefonen til å ringe opp uten at du behøver fjerne hendene fra rattet i bilen.

I forkant
Nå har man lenge hatt forskjellige varianter av stemmegjenkjenning. Det finnes flere leverandører, inkludert IBM, som tilbyr produkter som forstår hva du sier. Men problemet er at du må lære opp datamaskinen til å forstå din stemme, du må snakke klart og tydelig, med mellomrom mellom hvert ord – og du må akseptere at vokabularet er svært begrenset.

Det er disse begrensningene som L&H nå er i ferd med å eliminere, og som gjør at datalingvistikk plutselig er interessant.