Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettbutikk for fotballfest

OSLO: Den offisielle nettbutikken for Fotball-VM 98 er åpnet. Her kan du bestille T-skjorte med VM-maskot på magen, og betale med Visa-kort. Men er det sikkert å betale på denne måten?

VM Skjorte
Mange foretrekker å møte kampen Norge-Brasil i VM-skjorte og norsk flagg i hånden. Torsdag åpnet fotballbutikken http://store/france98.com som inneholder alt du trenger til fotballfesten.

I de elektroniske hyllene finner du hundrevis av klær, fritidsartikler, fotballutstyr, klokker, kopper, smykker og pins, som kan Internett-bestilles og leveres innen 5 dager hvis du betaler med kredittkort.

Ikke SET
VM-butikken er levert av EDS som har brukt butikkprogrammet iCat med betalingsserveren Atos som byggemateriale. Sybase har levert back-end løsningen, mens Hewlett-Packard står for maskinvaren.

Når du skal betale for fotballutstyret, går nettleseren til en kryptert sone hvor du taster inn navn, adresse og Visa-nummer. Betalingsserveren Atos sjekker kontoen, og belaster kortet. Men er det sikkert?

Visa overdriver farene!
– Visa og EuroPay overdriver farene ved netthandel, fordi de sitter med bevisbyrden, sier Gøran Hullert hos Media Lab i Oslo. Det er Media Lab som leverer iCat og Atos i Norge.

– Europeiske nettbutikker kan inngå nettbetalingsavtaler med Visa og MasterCard. Hvis uvedkommende belaster kontonummeret ditt, så er det kortselskapet som har bevisbyrden og eventuelt må refundere deg. Kortleverandørene beregner seg høyere provisjon når kunden verken oppgir PIN-kode eller signatur, forteller Gøran Hullert.

Lett å spore
Ved varekjøp må alle oppgi leveringsadresse. Derved er det heller ikke så vanskelig å oppspore synderen. All netthandel i USA foregår på denne måten.

I Norge har Media Lab utviklet løsninger for nettbutikken Online Club. Her registrerer kundene på forhånd kontonummeret per brev. Når de bestiller varer fra nettbutikken, belaster Online Club kontoen direkte, uten at kontonummeret blir overført via nettet.