Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nett-katastrofen vil komme

TROMSØ: Innen fem år vil det skje en ulykke som vil endre vår tenking rundt nettenes sårbarhet og generell datasikkerhet, mener professor Fred B. Schneider (bildet), en av verdens ledende datasikkerhetseksperter.

Schneider, Fred.gif
– Vår avhengighet av IT-systemer gjør oss stadig mer sårbare. I stedet for at systemene blir sikrere, øker kompleksiteten og dermed usikkerheten. Det gjelder ikke lenger å ha de beste datasystemene. Det som teller mest er å være først ute på markedet. Hele verden fungerer stadig oftere som betatestere, sier han.

Alt i samme vev
– Nå må det settes fokus på data- og nettsikkerhet. De nettene vi har i dag henger alle sammen. Uansett om det gjelder kraftnettet, kommunikasjonsnettene til sivilt og militært bruk, Internett og ulike intranett – alle er de vevd sammen, sier Schneider

Professor Schneider leder datasikkerhetsutvalget i USA og er dessuten tilknyttet Universitetet i Tromsø som professor II. Til daglig er han professor ved Conrell-Universitetet.

Menneskelig faktor
Det er ikke bare de tekniske sidene ved bruk av informasjonsteknologi og informasjonsnettverk Schneider advarer mot. Han mener vi også må kalkulere med problemer på grunn av naturødeleggelser og den menneskelige faktor.

Schneider er også engstelig for de ødeleggelsene hackere kan forårsake.

Standardkomponenter
Schneider legger stor vekt på at vi blir stadig mer sårbare ved at vi bruker stadig mer hyllevare. Kostnader kuttes ned til beinet og tiden det tar å utvikle et dataprogram teller mer enn sikkerheten ved bruken av det.

– Nå presses til og med militæret av konstnadsmessige årsaker til å basere sine nett på standardkomponenter, mens de tidligere bygde opp sine nett fra bunnen av.

Verden som betatestere
– Et firma som Microsoft bruker antallet oppringninger de får fra folk med påvisning av feil og spørsmål som suksessfaktor for sine systemer. Der er tankegangen at det er rimeligere å la verden fungere som betatestere og selv oppdage feilen, enn at programvaregiganten gjør jobben.

– Om bilindustrien gjorde noe lignende ville de blitt dømt som kriminelle. I dataindustrien er det lov. Dette viser også at vi har en tilnærmet monopolsituasjon, hvor de som har satset på en plattform blir der. Det koster for mye å skifte, sier Schneider.

År 2000
– Det som har skjedd i forbindelse med år 2000-problematikken er ikke bare negativt. Nå får alle gjennomgått sin programvare og får modernisert sine gamle løsninger. De fleste ender opp med å bytte disse ut til nye og bedre løsninger.

– Problemet er at det ikke finnes nok programmerere til å gjøre jobben. Dessuten er kvaliteten på mye av den programvaren vi har i dag er dårlig, sier Fred B. Schneider.