Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sjekker for år 2000

OSLO: Informasjon og rapportering er de viktigste verktøyene når statsråd Eldbjørg Løwer mandag la fram departementets tiltaksplan for å unngå dataproblemer ved inngangen til år 2000.

2000-klokke.gif
– Det er avgjørende at sentrale tiltak ikke fungerer som en «sovepute» i forhold til departementenes og etatenes eget arbeid. Da vil verdifull tid gå tapt, sier statsråd Løwer.

Bare en tredjedel av etatene som har svart på en spørreundersøkelse har opprettet egne prosjekt for å takle problem med år 2000.

Egen kostnad
Det kan ikke ventes ferske penger fra myndighetene for å ordne en smertefri overgang.

Ifølge en rapport som er levert Arbeids- og administrasjonsdepartement er prisen for å tilpasse datasystemene i staten for en overgang til år 2000 på hele fem milliarder.

Regjeringen
Løwer understreker at ansvaret for oppfølgingen ligger i den enkelte virksomhet. Derfor innebærer ikke de foreslåtte tiltakene en sentral finansiering av lokal kartlegging, retting, og lignende i det enkelte departement og den enkelte etat, heter det i en melding fra departementet.

Der varsles det at tiltakene må sees i sammenheng medregjeringens “År 2000 oppfølgingsplan”

Nettverk
Blant forslagene som legges fram er ett nettverk av kontaktpersoner for år 2000-problemet i departementer og etater. Det blir også varslet fellestiltak med eksterne konsulenter, utsjekking av felles utstyr og systemer, og år 2000-sikring av sentrale statlige avtaler.

– Rapporteringsordningene skal gjelde fra den enkelte etat til fagdepartementene, og fra fagdepartementene til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, sier Løwer.