Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilsommer langs kysten

OSLO: Forbered deg på en mobilsommer langs kysten sør i Norge. For det er i disse områdene at både Telenor og NetCom har hovedfokus når GSM-dekningen bedres i disse dager. I Oslo kan det nye GSM 1800-nettet allerede være et alternativ for Telenor-kunder på forsommeren.

Mobilbrygge
Arbeidet med å bedre GSM-dekningen for påsketuristene er for lengst over. Sommeren er i anmarsj. Og skal vi tro på mobiloperatørene, skal nå feriefolket få bedret dekningen for sine fritidssamtaler via mobiltelefonen.

Kysten sørpå
– Vi kommer til å ha hovedfokus på å forbedre dekningen langs sørlandskysten. Kort fortalt gjelder det områdene fra Aker Brygge (Oslo) til Halden og fra Aker Brygge og til Kristiansand, sier dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.

– Vi vil også ha hovedfokus langs kysten i sør – sør/øst i Norge. Vi flytter nå kapasitet fra fjellområdene til kysten – i tillegg til at vi bygger ut dekningen, sier informasjonssjef Gunnar Grythe i NetCom.

Dekningsstatus
Begge mobiloperatørene har for lengst passert dekningskravet på å nå 90 prosent av befolkningen der de bor. Både NetCom og Telenor oppgir at deres GSM-nett nå er tilgjengelige for om lag 93 prosent av befolkningen.

Selv om begge operatørene oppgir å satse i Sør-Norge den nærmeste tiden, vil de også bygge ut både dekning og kapasitet eller i landet. Både Telenor og NetCom vedkjenner seg at det fortsatt finnes huller i noen dekningsområder.

– Der folk er
– Slik konsesjonsvilkårene er utformet er det krevd av oss at vi skal gi dekning der folk bor. Vi satser også på å dekke områdene der folk er og ferdes, sier NetComs informasjonssjef.

– Vi vet av erfaring at flesteparten av Norges befolkning forflytter seg i de nærmeste månedene til kysten, sier dekningssjefen i Telenor.

GSM 1800
Både Telenor og NetCom driver for tiden uttesting i Oslo av det nye mobiltelefonsystemet GSM 1800 (eller DCS 1800 som det også blir kalt). Telenor vil i løpet av forsommeren åpne GSM 1800-nettet for kommersiell bruk i sentrale strøk av Oslo. Telenor-kunder trenger ikke et eget abonnement, men en telefon som også dekker det nye båndet: Enten en tobåndstelefon (dual-band) eller en singel bånd telefon kun for GSM 1800.

Vedlikeholder NMT
Telenor melder at de vil skifte ut en del gammelt senderutstyr på NMT 450-systemet i løpet av året. Nytt utstyr med mer funksjonalitet skal erstatte det gamle. Hovedvekten av NMT-utbyggingen og vedlikeholdet vil være i Nord-Norge.
I løpet av tredje/fjerde kvartal vil nummervisning også bli en tilgjengelig på NMT 450-telefoner.

Stikkord: Mobil