Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Intelligens fra ende-ende

LAS VEGAS: I bedrifters datanettverk går det trafikk som både er helt sentral for bedriftens framtid, og selvsagt mindre viktig kommunikasjon, eksempelvis Internett. Nå er det mulig å prioritere trafikken i alle ledd, ifølge Basil Alwan (bildet) i Bay Networks.

Alwan, Basil
På konferansen Networld+Interop98 i Las Vegas nylig, lanserte Bay Networks en ny svitsj – Accelar 1050 – laget for å stå i enden av nettverket og gi mulighet til intelligent styring av trafikken på programvarenivå.

Gjennomgående intelligent
For å illustrere behovet for et gjennomgående intelligent nettverk, gir produktsjefen Basil Alwan et eksempel:

– Programvaren SAP kan eksempelvis være helt kritisk for bedriftens eksistens. Om ytelsen på SAP hindres av mindre viktig internett-trafikk, kan våre kunder nå sette opp nettverket slik at SAP-trafikken prioriteres tvers gjennom.

Ytterst i nettet
Hittil har det ikke vært mulig å få denne intelligensen i de ytterste leddene av nettverket, mener Bay.

– Utviklingen av nettverk har gått gjennom tre faser, sier Alwan. – Den første var å la folk jobbe sammen i grupper på nettet. Den neste å knytte sammen disse gruppene i bedriften. Nå er målet ikke bare å sørge for at dataene kan overføres mellom maskinene i nettverket, men å gjøre dette på en intelligent måte.

– Du kan si at vi hittil har gitt folk motorveier å kjøre på, selv om de ikke kunne kjøre særlig godt. Det liker de. Nå skal vi vise dem hvor og hvordan de skal kjøre, sier Alwan.

Hurtigere IP-trafikk
– Neste fase er høy ytelse på IP. Etter tre år med forsøk på å få bedre ytelse på IP, er det stort sett enighet om at løsningen ikke er forskjellige proprietære metoder, men hurtig ruting og svitsjing.

Den nye Accelar 1050-svitsjen er siste skudd på stammen av teknologi sprunget ut av kjøpet av Rapid City i fjor. Basil Alwan er selv en av flere sentrale personer som fulgte med da den teknologiorienterte oppstartsbedriften Rapid City ble slukt.
Full kontroll

Fra ytterst til innerst
– Vi har hittil hatt utstyr for å styre trafikken på programvarenivå via lag-3-svitsjene våre i midten av nettverket. Det som har manglet, og som vi nå er alene om å gjøre, er å få denne intelligensen helt ytterst i nettverket. Dermed får brukerne full kontroll med trafikken i hele nettet sitt, sier Alwan.

Den nye svitsjen er ikke egentlig ment å knyttes direkte til den enkelte bruker i kontorlandskapet, til det formålet ønsker Bay å selge BayStack 350. Accelar 1050 er mer tenkt brukt til å knytte sammen en haug med 350’er.

Svuter
Accelar 1050 er en svitsj eller svuter som også tar seg av ruternes oppgaver. Den har 12 autosensing 10/100 megabit ethernet-porter, og en gigabit ethernet-port, beregnet på servere eller til bedriftens stamnett. Ifølge Alwan gir Accelar 1050 ruting av IP-trafikk i samme hastighet som vanlige layer 2-svitsjer skyfler data. 1050 vil være klar til levering i juli, og da kommer også en versjon (1051) som gir en sikrere fysisk løsning for gigabit-porten.

Accelar 1000-familien har egenskaper som gir mulighet for VLAN, prioritering av trafikken med støtte for Q&A – garantert båndbredde, og støtte for IP Multicast.