Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En kabel må være nok

LAS VEGAS: – «Vanlige» mennesker må kunne administrere nettverk, bransjen må utvikle brukervennlighet sa Microsofts Jim Allchin (bildet) i sin tale på verdens største nettverksmesse.

Allchin, Jim
Når han snakket om at en kabel må være nok til kommunikasjon, video, internett og nettverk, er det et bilde på hva som skal til av brukervennlighet. I en demonstrasjon av nyheter i operativsystemet Windows NT 5.0 var også brukervennligheten i høysetet.

Enklere administrasjon
NT 5.0 tar mål av seg til å gjøre det mulig for relativt vanlige mennesker å administrere nettverket. Gruppe-endringer og nye brukerprofiler skal nå, sammen med en rekke andre funksjoner, kunne utføres uten at serveren trenger omstart.

Han viste også hvordan backupsystemet i NT 5.0 vil virke. Dette er utviklet sammen med tredjeparter, blant annet Seagate, og gir funksjonalitet som hittil kun har vært å finne i stormaskinmiljøer.

Tape-robot
– Serveren kan settes opp slik at filer som er eldre enn en viss forhåndsdefinert alder, kopieres til tape. For brukeren vil det se ut som om fila fortsatt er i mappa der den opprinnelig ble lagret. Om brukeren seinere vil ha tilgang til den, vil tape-roboten automatisk hente riktig tape og kopiere fila inn, helt uten at brukeren trenger å tenke på hvor den befinner seg rent fysisk, sa Allchin, og demonstrerte teknikken fra scenen.

Han viste samtidig hvordan administratorer kunne sette i gang speiling av disker, endre speilingen for å se på tidsbilder av data, alt uten å ta omstart på serveren.

Billigere å eie
– Noe av poenget for Microsoft er å gjøre det billigere å eie IT-systemene. I 1980 brukte amerikanske bedrifter 20 prosent av investeringen på IT. I 1996 brukte de 45 prosent. I USA betyr dette 500 milliarder dollar (ca 3500 milliarder kroner).

– Sjefene vil ha noe igjen for dette, sa Allchin lakonisk og la til at Microsoft som en leverandør av integrerte løsninger skal gjøre sitt for at det blir billigere å drifte IT-systemene.

– Vi må ha systemer som mer eller mindre administrerer seg selv, slik at dere som IT-folk skal lage inntektsgivende programvarer på toppen av dette. Ikke bruke tiden på å sitte og gjete nettverket, sa han.

Videoserver
Blant nyhetene Microsoft hadde å vise fram på Interop, var også en videoserver, spesielt beregnet på institusjoner som ønsker å tilby video on demand. Her fikk vi se hvordan bilder i DVD-kvalitet ble overført i sanntid på scenen.

– Dette er en trend som viser hvordan sammensmeltningen av video, data og tale i nettverkene kan benyttes til kommersielle produkter, mente Allchin.