Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alt på ett nett

LAS VEGAS: Under fjorårets Networld+Interop snakket “alle” om Gigabit Ethernet. I år var det tre ulike tema som dominerte: IP-telefoni, virtuelle private nett og all trafikk i samme nett.

Benhmou, Eric
Om det ikke kan sies å være ett enkelt ord som karakteriserer konferansen Interop+Networld i år, var det likevel en klar sammenheng mellom det utstillere og konferansedeltakere var opptatt av: Sammensmeltningen av alle typer kommunikasjon i ett og samme nett, i all hovedsak over internett-protokollen (IP), og metoder for å gjøre disse nettene sikre.

En rekke selskaper presenterte løsninger for å hjelpe Interrnett-leverandørene med å tilby forskjellige varianter av virtuelle private nett. Dette området ble enormt fokusert, og da særlig for å gjøre denne typen kommunikasjon sikkert over det offentlige Internettet.

Kvantesprang
– Vi ser for oss at vi står foran et kvantesprang for kapasiteten og kvaliteten på Internett. Ett av elementene i dette kvantespranget er overgangen fra nettet som et rent datanettverk, til et nettverk designet for sammensmeltede datatjenester, sa 3Com-sjefen Eric Benhamou i sin hovedtale til konferansen.

Benhamou har vært i President Clintons informasjons-teknologi-råd det siste året.

Møte med skjebnen
– Denne generasjonen – dere – har et møte med skjebnen. Vår oppgave er kollektiv og global. Vi skal skape, bygge og vedlikeholde det største og beste kommunikasjonssystemet verden noen gang har sett. Dette skal påvirke positivt samfunnet, næringslivet, skolene og hjemmene våre. For å få dette til må (nettverks- og tele-) industrien jobbe sammen, med hurtighet og en åpen holdning, konkluderte 3Com-sjefen i sin tale.

Data slår Tele
En rekke deltakere på konferansene i Las Vegas påpekte at datatjenester hittil har vært et lite tillegg på telenettverkene. Tale har vært hovedtrafikken. I løpet av svært få år vil overgang til IP-telefoni og det faktum at taletrafikken ikke øker føre til at situasjonen blir snudd helt om. Taletelefoni blir en svært liten tilleggstjeneste på de IP-baserte datanettverkene. Når vi skriver datanettverk i denne sammenhengen handler det selvsagt om kombinasjonen av alle multimediatjenester.

Ut fra amerikanske forhold var det enkelte av debattantene under de mindre konferansene som på denne bakgrunnen hevdet at teleoperatørene ville bli overkjørt i konkurransen med internett-leverandørene i framtida.