Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Thor III klarte år 2000

OSLO: Torsdag bestod Telenors nye satellitt Thor III den siste av tre år 2000-tester, og det før satellitten er skutt opp i atmosfæren. Og nå kan Telenor International og adm. direktør Arve Johansen (bildet) doble kapasiteten til å dekke 2,4 milliarder husstander i Europa.

Arnt Sommerlund
Rett nok var det programvaren i Telenors nye kontrollrom i Oslo som ble testet for å klare overgangen fra 1999 til 2000, skuddårsdagen i år 2000 og overgangen fra 2000 til 20001. Og internettavisa Telecom var tilstede.

Gikk bra
– Dette gikk bra. Ellers kunne vi ikke har skutt opp satellitten i juni, sa en opprømt og lettet leder for Telenors romprogram, Odd Gutteberg.

De siste forberedelsene gjøres nå på Cape Canaveral i Florida for oppskytingen av Telenors nyeste kringkastingssatellitt, Thor III. Første oppskyting skjer 9. juni klokken 18.30 lokal tid, det vil si klokken 0030 den 10. juni norsk tid.

Satsing
Telenor dekker i dag 1,2 millioner husstander i Europa med sine satellitt-tjenester. Med Thor III forventer man å doble dette antallet. Satsingen skal sørge for at Telenor er en av de tre største innen satellittbaserte virksomheter i Europa.

THOR III muliggjør en sterkere satsing i Sentral- og Øst-Europa. Telenor har allerede en kontrakt i Slovakia for syv digitale TV-kanaler.

Økt kapasitet
– Økt kapasitet er viktig for å kunne levere konkurransedyktige tjenester. Vi har faktisk vært nødt å bremse på initiativene på grunn av manglende satellittkapasitet, sier adm. direktør Arve Johansen i Telenor International.

Fem satellitter
Med Thor III får Telenor tilgang til fem satellitter (i tillegg til Intelsat, TV-SAT, Thor I og II). Den nye satellitten har 18 transpondere, som hver kan tilby mellom fem og åtte digitale kanaler – mot tidligere bare en kanal per transponder. Innen nyttår regner Telenor med å ha solgt ut 50 prosent av kapasiteten i Thor III.

En milliard
Før Thor III er i bane rundt jorda har den kostet Telenor om lag én milliard kroner, hvorav 40 prosent er kostnaden til selve satellitten. Rakett og oppskyting utgjør også 40 prosent. Forsikringen av oppskytingen utgjør hele 15 prosent av kostnadene – eller hele 150 millioner kroner! De restende fem prosent dekker utgifter til bakkeutstyr.

Thor IV
Men allerede nå har Telenor planer om en ny satellitt – Thor IV. Denne kommer tidligst opp i år 2001. De tekniske spesifikasjonene er allerede klare. Den vil få 32 transpondere. Leveringstiden er imidlertid ventet å bli 24 til 27 måneder, mot 12 måneder for Thor III.

Stikkord: Mobil