Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kontrakt med hemmelig kode

OSLO: Alcatel får ansvaret for å utvikle nytt system for administrasjon og distribusjon krypteringsnøkler for Forsvarets tele- og datatjeneste. Kontakten er verdt 47 millioner kroner.

Med tidligere studier og systemarbeid er leveransen verdt 64 millioner kroner, heter det i en melding fra Newswire. Men i tillegg kan det komme ytterligere leveranser til Norge, en tilsvarende avtale med et annet NATO-land, og det kan senere bli muligheter for leveranser til flere andre NATO-allierte.

Erfaring
Oslo-bedriften har lang erfaring med kommunikasjonssikkerhet, og har levert krypteringsenheter til Forsvaret i Norge og flere andre land siden 1950-tallet.
– Vårt nye system skal erstatte de manuelle prosedyrer Forsvaret benytter i dag. sier Martin Veastad i Alcatel Telecom Norway. Systemet stiller svært strenge krav til sikkerhet, og vil blant annet gi en oversikt over hvor nøkkelmateriellet til enhver tid er.

NATO-standard
– Leveransen befester selskapets posisjon som hovedleverandør av sikkerhetsprodukter til det norske forsvaret. At Norge senere vil l levere systemet til et annet NATO-land bekrefter samtidig Norges sterke posisjon som leverandør til NATO, sier Vestad.

Alcatels del av systemet vil bestå av både produkter tidligere utviklet for Forsvaret, samt nyutviklede og innkjøpte produkter. Konsulentfirmaet ISI vil delta som underleverandør til Alcatel med en betydelig andel av utviklingen.