Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Clintons rådgiver advarer

TROMSØ: Vi må legge inn risiko for at informasjonsnettene påvirkes av miljøødeleggelser, menneskelige feil, ustabil programvare og fiendtlige angrep. Dette var perspektivene i professor Fred B. Schneiders foredrag i Tromsø.

Professor Fred B. Schneider er leder for USAs datasikkerhetsutvalg og rapporterer direkte til president Clinton. Torsdag holdt han et åpent foredrag ved Universitetet i Tromsø. Han pekte på at stadig større bruk av IT til alle formål gjør oss stadig mer sårbare.

Menneskelig å feile
– Det er ikke bare på de tekniske sidene ved bruk av informasjonsteknologi og informasjonsnettverk vi må forholde oss til. Vi må også kalkulere med den menneskelige faktor.

– I 1991 førte en uforsiktig gravemaskinfører til at 60 prosent av New Yorks befolkning var uten telefonforbindelse i mange dager.

– En operatør, som la inn feil programvare i en navneserver til bruk for Internettabonnenter, førte til at en million brukere ble uten Internettforbindelse i flere dager.

Hvilken risiko selv små miljø-ødeleggelser kan føre til eksemplifiserte han ved at et tre som falt over en strømlinje lammet teletrafikken i flere stater i mange dager.

Standardkomponenter
Schneider la også stor vekt at vi blir stadig mer sårbare ved at vi bruker stadig mer hyllevare.

– Nå presses til og med militæret av konstnadsmessige årsaker til å basere sine nett på standardkomponenter, mens de tidligere bygde opp sine nett fra bunnen av.

Telecom vil komme tilbake med et fyldig intervju med professor Schneider.