Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SMS-generasjonen er i farta!

KOMMENTAR: Verden er i forandring. Nye generasjoner får stadig nye måter å kommunisere på. Den absolutt hotteste blant tenåringer og barneskoleelever er å sende tekstmeldinger til hverandre via GSMen, såkalte SMS-meldinger, skriver Telecom-journalist Gro Isachsen Groven (bildet) i denne kommentaren.

Groven, Gro
Vi kan det selvsagt, vi eldre også, men synes stort sett det er for mye plunder og heft å bruke de knøttsmå tastene på mobiltelefonen til å taste inn meldinger og slå opp i menyer for å formidle beskjeder på inntil 156 tegn.

Tekniske nyvinninger
Den oppvoksende generasjonen er raskere til å ta i bruk teknologiske innovasjoner. Etter å ha hatt en tenåring boende i huset har jeg skjønt det. Meldinger pep inn til alle døgnets tider, og nye meldinger ble kreert med en hastighet som tilsvarer det jeg klarer på PCen min – etter tiår med touch.

I enkelte miljøer gir det status å motta flest mulig meldinger, og det jukses med antallet ved å koble seg mot Telenor Mobils Withbreadopplysninger eller Alltid Nyheter.

Mobbe-meldinger
Bruksområdene er etter hvert mange. Det siste er å sende mobbe-meldinger til hverandre. Om det dukker opp meldinger som “du er stygg – du skal få juling”, kan de sikkert virke skremmende for ungdommen. Det forsterker opplevelsen at meldingene sendes anonymt.

Vi har også hørt fra skoler at “jeg kjeder meg” -generasjonen sender meldinger fra toalettet til de som sitter igjen i klasserommet. Problemet med misbruk av SMS er såpass omfattende at skoler har forbudt bruk av mobiltelefon i skoletiden.

Store fristelser
Jeg kan tenke meg at SMS også kan utsette tenåringer for store fristelser. Under eksamen kan SMS være en avansert form for gammeldagse fuskelapper.

Ved toalettbesøk er det bare å slå av alle lyder på telefonen, alliere seg med et glupere hode på utsiden av skolen, taste inn de vanskeligste matteoppgavene og sende dem som SMS-melding. Riktig svar kan hentes ved neste toalettbesøk.

At ikke vi hadde denne muligheten i min ungdom, fremgår klart av mine mattekarakterer!

Stikkord: Mobil