Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norge først med PC-hussentraler

OSLO: I løpet av mai blir de første, rene Windows NT-baserte hussentralene i Europa satt i drift flere steder i Norge. Kommunikasjons- serverne fra Ara Application og Viggo Jergel (bildet) integrerer hussentral med datatelefoni og callcenter, og kopler det hele til Internett.

Jergel, Viggo
I juni i fjor etablerte fem «avhoppere»fra Telenor Bedrift selskapet Ara Application AS i Oslo. Nå er de i ferd med å installere Norges og Europas første hussentraler som utelukkende kjører på PC-servere med Windows NT.

For første gang har all den funksjonaliteten vi forbinder med en avansert hussentral rykket inn i en datamaskin:

Kommunikasjonsserveren avleverer talemenyer, fordeler innkommende trafikk til forskjellige kundebehandlere, slår opp i bedriftens kunderegister, og viser innringerens kundekort på skjermen idet kundebehandleren løfter av røret. Alt foregår automatisk, om du vil.

Gründere fra Telenor
Hussentral på PC er en norsk videreutvikling av kommunikasjonsserveren EIC (Enterprise Interaction Center) fra det amerikanske selskapet Interactive Intelligence. Ara Application er deres nordiske samarbeidspartner. Nå er Ara i ferd med å levere de første «PC-sentralene» i Europa.

– Vi er åpenbart kommet lengre enn de fleste, sier produktdirektør Viggo Jergel hos Ara Application AS til Telecom Revy. Et konkurrerende system er på beddingen, men foreløpig er Ara alene på markedet.

Viggo Jergel sluttet hos Telenor Bedrift for å etablere Ara sammen med Brit Jensen, Gro Martinsen, Atle Reitaas og Rune Schau, fem gründere med lang fartstid fra telefoni og data. Hos Ara realiserer de sine datatelefoni-visjoner.

Pilotdrift fra 17. mai
Aras fire norske pilotkunder driver ulik forretningsvirksomhet fra telemarketing (utgående trafikk), felles sekretær- og servicetjenester for forskjellige bedrifter spredt rundt i landet, til generell kundeservice (inngående trafikk).

– Vi tilbyr en 45 dagers gratis prøveperiode og håper at pilotene vil være avviklet innen den tid, sier Jergel som håper å heise flagget 17. mai.

Han forventer ikke problemer. I USA er EIC-serveren allerede i regulær drift 25 forskjellige steder. En av brukerne er Sky Malls som mottar telefonbestillinger fra postordrekatalogene som du finner ombord i amerikanske fly.

Integrert med Internett
– Reiselivs- og utleiebedrifter burde absolutt ta en titt på kommunikasjonsserveren, fordi den kombinerer Internett med telefon og faks, sier Viggo Jergel, og eksemplifiserer:

– Et hytteformidlingsfirma kan legge ut sine tilbud på Internett. Hver hyttebeskrivelse utstyres med faks- eller ringknapp. Et klikk på faksknappen kan f.eks. returnere en faks med kart og veibeskrivelse, og informasjon om når hytta er ledig. Et klikk på ringknappen, gir kundebehandleren melding om å ringe tilbake. Eiendomsmeglere og bruktbilforhandlere kan bruke samme løsning.

– Løsningen egner seg også for entreprenørfirmaer. Med en kommunikasjonsserver i hovedkontoret, PC i anleggskontoret og ISDN-linje, kan anleggskontoret enkelt hente inn samtaler, og betjene e-post, talepost og faks via entreprenørfirmaets intranett. Løsningen er rask å installere, og enkel å flytte videre.

Hva koster det?
Kommunikasjonsserveren fra Ara Application er beregnet på mellom 30 og 300 internnummer. Utstyrt som hussentral for 30 klienter, koster løsningen om lag 80.000 kroner, pluss 4000 kroner per klient. For denne prisen får kundene basis PABX-funksjonalitet, automatisk sentralbordtjeneste, talepost og enhetlig meldingsformidling.

Komplett med alle applikasjoner for datatelefoni og callcenter, koster systemet om lag 170.000, pluss 23.000 kroner per callcenter-klient. Her får man et system som inneholder alle muligheter for kommunikasjon; Internett, e-post, faks, tale-post, tale over nett, IVR med databaseintegrasjon, samt en grafisk applikasjonsgenerator.

Bygg egne applikasjoner
Selve serveren og telefonikortene kommer i tillegg. Systemet kan integreres digitalt eller analogt med hussentraler som Meridian- og MD 110.

– Systemet er spesielt prisgunstig for bedrifter med 50–150 brukere som vil bruke Internett som salgskanal, og som vil utvikle og tilpasse løsningen med den NT-kompetansen de selv har i huset, sier Viggo Jergel.

Den grafiske applikasjonsgeneratoren som medfølger, inneholder byggesteiner for e-post, talepost og faks, nettsider, chat, nett-telefoni og integrasjon med forskjellige databaser.

PC-teknologien vil vinne
PC-sentralen fra Ara håndterer all slags meldingsformidling. Fordi alt foregår på en og samme plattform, er PC-sentralen lettere å programmere og tilpasse enn en tradisjonell hussentral.

EIC-serveren fikk stor oppmerksomhet da den ble lansert i USA i fjor. Nå har Ara Application gitt den tilleggsfunksjoner og tilpasset den til Norge. Den nye kommunikasjonsserveren utfordrer hussentralene, på nesten samme måte som PC og nettverk utfordret terminaler og stormaskiner.

– Jeg er ikke i tvil om at PC-teknologien vil vinne, sier Viggo Jergel hos Ara Applications i Oslo.

Stikkord: Mobil